Zaviri u srce Hrvatske

Istraži Sisačko – moslavačku županiju

28.09.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Dolaskom u Sisačko-moslavački kraj, imat ćeš priliku istražiti različite komadiće mozaika koji čine bogatstvo ove regije – od Moslavine, Posavine, Pounja, Slavonije pa do Pokuplja, Turopolja, Banovine i Korduna. Bogat i raznovrstan sadržaj vas čeka iza svakog ugla – istraži, doživi i osjeti bilo ove hrvatske županije!

I da ne zaboravimo napomenuti - istraživanje je zabavnije u dobrom društvu! S obitelji ili prijateljima provedi vikend otkrivajući povijesnu baštinu okruženu prirodnim ljepotama uz ukusnu eno-gastro ponudu, a za kraj se opusti u ljekovitim toplicama!

Doživi Banovinu!

Divlja i netaknuta priroda Banovine oduševit će ljubitelje očuvane prirode. Brdovita predjela okovana bogatom prošlošću ratovanja ostavila su trag ljudskog postojana kroz legende i predaje koje se danas prenose na mlađe generacije. Tako su legende o Cvijeti Brestovskoj, Peckom jezeru i strašnoj noći na Klinac gradu samo jedne od mnogih predaja koje možeš saznati od lokalnih stanovnika ili kroz neku od posebno osmišljenih turističkih ruta. Za bicikliste tu su atraktivne ciklo rute koje vode jedinstvenim zeleno plavim krajolikom te pružaju osjećaj stapanja s prirodom.

Istražite i glavno gospodarsko središte Banovine – Petrinju, mali grad velikog srca, ispunjenu vrhunskim ugostiteljima, umjetničkim galerijama te kvalitetnim smještajem. Upoznajte se s njenom poviješću te prošećite obroncima Zrinske gore. Petrinja je i rodni kraj obitelji Jelačić u kojem je ban Josip proveo rano djetinjstvo i mladost. Saznaj više o životu bana koji je svojim djelovanjem ostavio snažan utisak u hrvatskoj povijesti.

Otkrij Moslavinu!

Moslavina je poznati vinogradarski kraj gdje je uzgoj vinove loze započeo još u rimsko doba, a tradicija uzgoja zadržala se sve do danas. Jednom u Moslavini, svakako je za preporučiti kušanje škrleta, unikatne sorte te autohtone vrste koja uspijeva samo na ovom području. Moslavačke vinske ceste, između Popovače i Kutine, nude degustacije u kletima te prodaju svojih vina u buteljama ili direktno iz bačve. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i zakusku od domaćih specijaliteta.

Nezaobilazno mjesto je i Park prirode Lonjsko polje, mjesto iznimno očuvane prirodne i tradicijske baštine. Upoznaj se s florom i faunom ovog parka koja ga čini jedinstvenim primjerom u svijetu. Također, možeš kušati jela autentične kuhinje te vidjeti kako se nekada rulio kukuruz, kako se mljelo žito za težački kruh te kako su tkana lanena platna i vezene živopisne nošnje ovih krajeva.

Posjeti ovaj vinorodni kraj u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja!

Istraži Pounje!

Podno Zrinske gore, smjestila se Hrvatska Kostajnica, mjesto netaknute prirode i nevjerojatne povijesti čije su bore ocrtali mnogi životi pretvarajući je iz posjeda u kaštel, iz kaštela u naselje, iz naselja u grad pobjeda.

Saznaj više o mjestu rođenja Nikole Šubića Zrinskog, utvrdi Zrinski te se okupaj u osvježavajućoj i uvijek bistroj veni Pounja, Uni i uživaj u gastronomskom užitku domaće autohtone hrane ovoga kraja.

Prošeći gradom na tri rijeke!

Sisak - grad na Kupi, Savi i Odri s kojima živi u legendi vilinske ljubavi već više od 2000 godina!

Arheološki ostaci Starog grada Siska svjedoče o ilirskim plemenima koje su pokorili Kelti, nakon kojih dolaze Rimljani 35. g.pr.Kr. te grade novi rimski grad Sisciu. Otkrijte srednjovjekovnu povijest grada i otpor kršćana u prodoru Osmanlija te saznajte više o slavnoj bitci kod Siska u 16. stoljeću.

Središtem grada protječe rijeka Kupa, najdulja hrvatska nacionalna rijeka, bez koje je povijest Siska nezamisliva. Kupom dominira Stari most, vizualni simbol grada Siska te jedan od najistaknutijih simbola grada i vrijedno naslijeđe kulturne baštine.

Opusti se u termama!

Područje Topuskog su prije više od 3000 godina naselili drevni Iliri i u njemu otkrili neprocjenjive prirodne izvore termalne vode. Ova ljekovita voda izvire iz 1500 metara dubine, vulkanskog je podrijetla, a u proteklih 200 godina njezin sastav i kakvoća ostaju nepromijenjene i izvrsne kvalitete. Ocijenjena je jednom od najkvalitetnijih u Europi i daje izvrsne rezultate kod liječenja.

Topusko je istinsko utočište prirode i mira. Večernje šetnje uz jezero podno Nikolinog brda, jamče vam odmor kakav ste dugo priželjkivali, a Engleski park i park Opatovina vratit će vas u vrijeme kada su ovim krajevima šetale dame, supruge banova u želji da svoju ljepotu i zdravlje očuvaju s tretmanima termalne vode vulkanskog podrijetla.