POČINJE TJEDAN RESTORANA

Interes je velik, ali mjesta u zagrebačkim restoranima još ima

24.02.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Samo nekoliko dana uoči manifestacije, gurmani su zaposjeli telefone restorana s liste, koji će im od 28. veljače do 13. ožujka poslužiti po tri jela za 100 kuna

'Sveukupno smo veoma zadovoljni odazivom, osobito preko Facebooka, gdje od korisnika odmah imamo povratnu informaciju. Poučeni iskustvom od prethodnog Tjedna restorana, koje smo organizirali krajem rujna, dojam je kao da su se mnogi ljudi gotovo natjecali i čekali da otkuca podne na dan kad smo krenuli s rezervacijama. Jedna djevojka napisala nam je da je presretna jer je uspjela rezervirati večeru za ekipu s posla u čak sedam restorana. Prošli put je, kaže, čekala do posljednjeg trena, pa su ostali bez mjesta, a ovaj put će, nakon radnog dana, s kolegama svaki drugi dan na kasni ručak/ranu večeru. Uz rezervacije u restoranima, među ljubiteljima gastronomije vlada veliko zanimanje i za edukaciju pod vodstvom šefa kuhinje Marina Rendića iz novigradskog restorana Pepenero. Po našim informacijama, u rezerviranju zasad vode prestižni Le Bistro hotela The Regent Esplanade, Trilogija ekskluzivno malim brojem mjesta i Bistro Apetit svojim klasičnim jelima pripravljenima na maštovit način. Zanimljivo je da su čak dvoje od troje dobitnika naše nagradne igre iz prethodnog Tjedna restorana svoje večere za dvije osobe u lokalu po vlastitu izboru rezervirali u restoranu Mu', kaže organizatorica manifestacije American Express Tjedan restorana Željka Marjanović.

VEĆI INTERES ZA VEČERE

Ručak ili večera od tri jela za 100 kuna

A kakav je feedback u restoranima? Evo presjeka.

U grčkome restoranu Hellas koji se nalazi na Opatovini ističu kako su vrlo zadovoljni drugim po redu Tjednom restorana te da je, iako još uvijek ima mjesta za rezervacije večere i ručka, odaziv odličan. U ukusnim jelima grčke kuhinje ljubitelji su skloniji uživati navečer, stoga je i veći interes za rezervacije večera.

Restoran Balon bilježi jako puno rezervacija, tako da mjesta za rezervacijom ručka više nema, a čini se da je velik broj sudionika odlučio obiteljski nedjeljni ručak provesti upravo tamo, jer je najpopularniji dan upravo nedjelja. Mjesta za rezervacije još uvijek ima za kasni ručak, ranu večeru i večeru.

Popularni Mostovi i inače bilježe velik broj gostiju, a očekuju da će odaziv povodom Tjedna restorana u kojemu sudjeluju samo u terminu večere biti odličan.

Restoran Atlanta Bocca Marai u Tjednu restorana sudjeluje u terminu od 16,30 do 18,30 te iako manifestacija počinje 28. veljače, već za svaki dan ima između četiri i pet rezervacija, a mjesta je ostalo samo za zadnja tri dana.

VIŠE REZERVACIJA OSTVARUJU ŽENE

Sanda Sokol, PR i protokol menadžerica u restoranu Le Bistro Esplanade smatra da je sudjelovanje u ovakvim i sličnim manifestacijama odlična promocija restorana te su odazivom vrlo zadovoljni. Iako ima još mjesta, građani najveći interes pokazuju za večere, a trenutačno je najpopularniji dan petak, 4. ožujka. Kako ističe Sanda Sokol, zanimljivo je da najveći broj rezervacija ostvaruju žene.

U Klubu Gastronomada gotovo je sve već rezervirano. 'Ostalo je samo još nešto mjesta preko dana, odnosno od 12 do 16 sati. Mi smo jako zadovoljni, baš kao i tijekom prethodnog Tjedna restorana. Čini mi se da je ta manifestacija na neki način približila restoransku scenu širem broju ljudi i da je konačno promijenila percepciju ljudi da su svi restorani ekstremno skupi. To, dakako, nije istina', istaknuo je Grgur Bakšić iz Kluba Gastronomada.

U ribljem restoranu Jadran Bota Šare još ima mjesta za rezervacije. No pitanje je dokad će tako biti jer, kažu, ljudi znaju čekati zadnji trenutak za rezervaciju. 'Iako je interes ljudi za ovaj Tjedan restorana nešto manji nego prvi put, zadovoljni smo i vjerujemo da će sve dobro proći. Prošli put rezultat je bio odličan i mi bismo voljeli da i sada bude tako', navode u restoranu Jadran Bota Šare.

TREBA POŽURITI S REZERVACIJAMA

Steak and chop houseMu spreman je za sve goste koji će doći u iduća dva tjedna. 'Interes je dobar, iako nešto lošiji nego prošli put. Ne znam što je razlog tomu, možda zato što Tjedan restorana ovoga puta zapravo traje dva tjedna. Kod nas je popunjeno 50 posto kapaciteta, a prošli put sve je rezervirano u samo dva dana. Premda ova manifestacija nije toliko isplativa ugostiteljima, pozdravljamo je, jer restorane približava ljudima', rekao je Ivan Marjanović iz restorana Mu.

Još ima mjesta i u Bistrou Apetit, ali svi zainteresirani s rezervacijama trebaju požuriti, jer se sve više ljudi javlja kako se Tjedan restorana približava. 'Prvim takvim tjednom bili smo i više nego zadovoljni, stvarno je bilo krcato… Tjedan restorana zaista je odlična manifestacija i nama je drago što postoji i što za cilj ima potaknuti ljude da dolaze u restorane, čak i one koji to gotovo nikada ne prakticiraju. Mislim da je zaista povoljna cijena od sto kuna za koju se može jesti ukusno i kvalitetno. Na taj način podiže se svijest o kulturi gastronomije', ističu u Apetitu.

Restoranu Dubravkin put ovo je prvo sudjelovanje na Tjednu restorana, a nadaju se da će odaziv biti dobar. 'Za sada smo popunjeni vikendima, ali ima mjesta još tijekom radnih dana u tjednu. Drago nam je što smo i mi dio ove priče koja restorane čini bliže ljudima, a i obrnuto', kaže voditelj restorana Dubravkin put.

'U Gračanki Kamanjo još ima mjesta jer imamo kapacitet za oko 70 ljudi i među rijetkima smo koji su otvorili restoran za ručak i večeru u spomenutom tjednu. Baš kao i prvi put, zainteresirani stalno zovu, ali poučeni iskustvom, pravu navalu očekujemo posljednja dva dana pred manifestaciju. Ponajviše ih zanima ima li mjesta, a ostalo, od hrane, preko konobara, do usluge, uglavnom znaju, jer već nekoliko mjeseci imamo dobru komunikaciju preko Facebooka. Ponosan sam što nakon prvog Tjedna restorana nismo imali nijedan loš komentar, pa ovaj put sve goste častimo aperitivom i čašom vina. Shvatili smo da su to većinom ljudi koji inače ne dolaze, znači, naši potencijalni gosti koje želimo privući da kod nas ubuduće dođu slaviti rođendane, krizme i vjenčanja. U tom cilju i zbog recesije, prilagodili smo i cijene', ispričao je vlasnik Gračanke Kamanjo, Goran Albini Kamanjo.

'Zasad smo zadovoljni, ljudi zovu i rezerviraju, sasvim solidno za treći dan bookinga i tek mjesec dana otkako smo počeli raditi. Od stotinjak sjedaćih mjesta, preostalo je još nešto za navečer. U dva tjedna ponudit ćemo tri menija na bazi mediteranske kuhinje', otkrio nam je Kristijan Krasnić, voditelj restorana Egg.

KVALITETNO, ALI NE I PROFITABILNO

'Odaziv je dobar, zasad pretežito za večere. Imamo 60-ak mjesta, pa je preostalo još slobodnih stolova. Kod nas zovu i rezerviraju uglavnom muškarci, a svim gostima u ta dva tjedna ponudit ćemo dva menija', kaže Mišo Josipović, voditelj novootvorenog ribljeg restorana Ribice i tri točkice.

'Ljudi su tek krenuli zvati, pa je još rano za ocjene. Na prethodnim Danima restorana svi smo bili zadovoljni – mi odazivom, a gosti ponuđenim. Bilo je lijepo vidjeti pun restoran ljudi koji ne izlaze često, pa ulaze sramežljivo, a izlaze s osmijehom. Ovaj put, svima ćemo ponuditi po dva menija, sveukupno četiri u dva tjedna. Bit će tu tradicionalnog roštilja, jela iz tave i lonca. Sve dobro, kvalitetno, ali ne previše profitabilno, jer to nam i nije prvi cilj. Želimo steći nove klijente i biti 'in' bez obzira na našu tradiciju. Zasad su najtraženiji ručkovi vikendom i večere u radnom tjednu, nakon posla. Uglavnom dolaze parovi, sami ili u grupama. Veseli me što su nam se mnogi gosti vratili nakon prvog Tjedna restorana. Iskustvo mi govori da čak 95 posto ljudi koji su rezervirali stvarno i dođe', ispričao je šef sale Okrugljaka Josip Parać.

'U ovom trenu rezervacije se još nisu zahuktale, ali već vam mogu kazati da je više interesa za večere. U oba tjedna nudimo tri menija i za ručak i za večeru, bazirana na originalnim receptima iz starih kuharica koje imamo u svom malom muzeju. Osobno mi je najzanimljivije u ovome predstaviti 'kak' su jeli naši stari'. To je, ujedno, moj najveći motiv, ono što promičem cijeli život: tradicionalna hrvatska kuhinja koji trebamo prenijeti na naredne generacije', zaključuje Zlatko Puntijar, vlasnik restorana Stari Puntijar