ZA BLISTAVU BOJU

Imate obojenu kosu? Ove tri stvari tijekom pranja svakako trebate izbjegavati

05.12.2021 u 23:01

Bionic
Reading

Oni koji redovito bojaju kosu znaju da je u prvih mjesec dana lako imati dobru boju kose. Kosa je u tom periodu sjajna, boja blistava i izgleda zdravo. No nakon prvih mjesec dana sve kreće nizbrdo; kosa počinje izgledati beživotno, a boja blijedi. Plave nijanse poprimaju sivkasti ili žućkasti ton, a crvene gube prepoznatljivu blistavost

No da biste blistavu, sjajnu kosu imali što duže te samim time produžili razdoblje do odlaska frizeru ili posezanja za novom kutijom boje, morat ćete više pozornosti obratiti njezi kose i izbjegavati česte pogreške koje nesvjesno radimo.

Kosu perete prevrućom vodom

Kod pranja obojene kose najvažnija je temperatura vode. Naime, svaka vlas je okružena ovojnicom – kutikulom koja zadržava boju u kosu. Kod pranja s vrućom vodom, riskirate da se kutikula otvori i da boja pobjegne s nje. Obojenu kosu stoga je bolje prati mlakom vodom, a najbolje bi bilo, ako možete izdržati, prati je hladnom vodom. U tom slučaju kutikule se ne otvaraju pa boja ostaje na kosi. Ako je kutikula oštećena od recimo blajhanja ili prevelike izloženosti toplini, boja će brže nestajati.

Prečesto pranje kose

Ako ne možete podnijeti hladno tuširanje onda ćete se morati žrtvovati na drugačiji način, želite li u konačnici imati što duže blistavu boju. Rješenje je jednostavno – kosu perite rjeđe. Što je boja intenzivnija, rjeđe biste je trebali prati kako biste što duže zadržali željenu nijansu. Jednom tjedno je dovoljno za jarke narančaste, pink i crvene tonove. Kako biste lakše preživjeli taj period između pranja koristite šampone za suho pranje.

JENNIFER GARNER

Želite osvježiti look? Ovakve šiške pristaju svima, a pouzdano skidaju godine

Pogledaj galeriju

Koristite pogrešne proizvode

Jedan od važnijih faktora trajnosti boje su i proizvodi za njegu kose koje koristite, u prvom redu, šampon i regenerator. Neki proizvodi sadrže kemikalije koje imaju efekt čišćenja što je poželjno jer želimo čistu kosu, no nažalost ne slažu se najbolje s pigmentima boje u kosi, pa i njih uklanjaju. Stoga je isplativo uložiti u proizvode za njegu obojene kose i voditi računa da ne sadrže sintetičke sastojke poput parabena, sulfata i silikona.

RIJEČ SLAVNOG STILISTA

Kratke, srednje dužine ili duge: Ovih 15 frizura posebno laskaju tankoj kosi

Pogledaj galeriju
  • placeholder