ZIMSKI SUNCOSTAJ

Imajte strahopoštovanja prema okupljanju planeta u Jarcu, osobito ako ste Rak, Vaga, Ovan ili Jarac

21.12.2019 u 10:08

Bionic
Reading

Ova nedjelja, 22. prosinca, bit će najkraći dan godine jer tada Sunce dolazi do najniže točke svoje staze. Prošli je put zimski suncostaj ili solsticij pao na 22. prosinca 2015., a idući će put pasti na ovaj datum 2023. Najduža noć godine trajat će 14 sati i 52 minute, a najkraći dan devet sati i osam minuta. Najraniji je sumrak zapravo pao na svetu Luciju 13. prosinca, iako taj dan nije bio najkraći. Idućih je osam dana Sunce izlazilo sve kasnije pa se dan još malo skratio

Stari su astronomi vjerovali da se Sunce vrti oko Zemlje po ekliptici, stazi koja se šest mjeseci penje, a drugih šest spušta. Uočili su da na najkraći dan u godini Sunce dolazi do najniže točke puta i zastaje prije nego što se opet počne penjati. Kasnije su astronomi dokučili da se Sunčeva putanja samo prividno penje i spušta zbog nagiba Zemljine osi, no izraz suncostaj zadržao se do današnjih dana.

Na trenutak zimskog suncostaja Sunce ulazi u znak, točnije ekliptični isječak Jarca, koji se proteže između 270 i 300 stupnjeva Sunčeve godišnje staze. Ovo doba godine dodijeljeno je kozorogu jer uspinjanje Sunca po ekliptici podsjeća na veranje po planinskim strminama, u čemu je kozorog velemajstor.

Ponašajte se kao Jarci!

To veranje odražava tipičan životni put rođenih u znaku Jarca - mukotrpno uspinjanje i svladavanje prepreka u potrazi za sigurnošću i nezavisnošću. Takvi napori zahtijevaju disciplinu, upornost, strpljivost, odricanje i naročito oprez jer jedan pogrešan korak može značiti pad. Astrološki kozorog ima riblji rep, što znači da se dobro snalazi i u vodi. U ovom slučaju voda simbolizira povlačenje u sebe i duboko promišljanje.

Tijekom mjesec dana Jarčeve vladavine pripadnici svih znakova imat će najviše uspjeha u poslovima koji zahtijevaju osobine trenutno vladajućeg znaka. Posvetite se dugoročnim projektima, bilo da ih sad započinjete ili su već u tijeku. Budite strpljivi, uporni i promišljeni; zadovoljite se malim koracima naprijed jer vas i oni vode bliže cilju.

Jarčeve energije dobit će na snazi 26. prosinca, kad u njega uđe Mjesec i uzrokuje djelomičnu pomrčinu Sunca, koja neće biti vidljiva iz naših krajeva. Krajem prosinca i Merkur će zakoračiti u Jarca, pridružujući se Jupiteru, Saturnu i Plutonu. Tako snažan utjecaj ovog suhog, tvrdokornog i ambicioznog znaka donijet će politička previranja, oružano nasilje ili prirodne katastrofe na nekim točkama planeta do 20. siječnja.

Na pojedinačnom planu, zemljani znakovi i dio vodenih imat će najviše koristi od okupljanja pet planeta u Jarcu. Bikovi, Djevice, Škorpioni, Ribe i sami Jarci imat će dobru kondiciju, jaku motivaciju i sretne okolnosti pogodne za napredovanje, učvršćivanje pozicija i rješavanje problema.

Nasuprot njima, preporučujemo pojačan oprez i suzdržanost Ovnovima, Vagama i Rakovima. Rođeni u ovim znakovima redovno se osjećaju lošije i susreću s manje povoljnim okolnostima kad se planeti nagomilaju u Jarčevom sektoru zodijaka.

  • +6
Irina Shayk horoskopski je Jarac, rođena je 6. siječnja 1986. Izvor: Profimedia / Autor: Sebastien Courdji / KCS Presse / Profimedia