POD ČIJOM JE TO KONTROLOM?

Ima li smisla ciljano napadati kilograme na određenom dijelu tijela? Evo što kažu stručnjaci

26.07.2020 u 17:49

Bionic
Reading

Sigurno ste barem jednom bili sudionik razgovora u kojem su se iznosila iskustva s kojim kilogramom viška ili gubitka, bez obzira bila to posljedica stresa, promjena u prehrani ili navikama vježbanja. Kod nekih se žena te promjene prvo očituju na trbuhu, bokovima ili bedrima, dok kod drugih varijacije u težini prvo pogađaju grudi, pa čak i lice. Liječnici objašnjavaju zašto u određenim područjima mršavimo i debljamo se brže nego u drugim te koliko ciljani gubitak kilograma u određenim područjima zapravo ima smisla

Možda ste i sami pokušali ciljati na određena područja tijela vježbama poput onih za skidanje trbušne masnoće, stražnjice ili bedara, no istraživanja pokazuju da ne možete nužno kontrolirati područje na kojem će doći do gubitka masnoće. Brže mršavljenje u pojedinim dijelovima tijela potpuno je prirodno, a stručnjaci pojašnjavaju koja su to područja i zašto je tako.

Gdje dolazi prvo do gubitka kilograma?

Prije svega, scenarij mršavljenja drugačiji je za muškarce i žene jer su različite i masnoće od kojih su građeni, ali svoju ulogu u tome igra i sposobnost rađanja.

'Istraživanje je pokazalo da žene imaju više potkožne masti nego muškarci, a ova vrsta masti djelomično je odgovorna za ženske obline. Muškarci masnoću obično prvo gube na trbuhu, dok je žene gube posvuda, ali je zadržavaju na bedrima i bokovima', objašnjava za časopis Women's Health Romy Block, doktorica specijalizirana za endokrinologiju.

'Prilikom gubitka kilograma nije toliko važan prirodan oblik tijela, više je stvar u genetici, funkcioniranju hormona i metabolizmu', kaže dr. Block i dodaje da se bez obzira na to ne možemo usredotočiti na određeno područje za koje želimo da izgubi masnoću.

Područje u kojem će se prvo topiti masti razlikuje se od čovjeka do čovjeka, kaže nutricionistica Janet Brill, doktorica znanosti, a višak ćete prvo izgubiti tamo gdje ste ga naposljetku i nagomilali.

'Ako ste skloni dobivanju težine u struku, najvjerojatnije ćete prvo smršaviti u tom središnjem dijelu. Ako vam porast težine prvo pogađa grudi, što je slučaj kod mnogih žena, vjerojatno ćete gubitak kilograma također prvo primijetiti na grudima', kaže Brill.

U nekim slučajevima, mršavjeti se može i oko unutarnjih organa, a doktorica Block napominje da je ovo posebno izraženo kod ljudi koji pate od nealkoholne masne bolesti jetre te da već gubitak od pet posto tjelesne mase može poboljšati rad organa poput jetre.

Zašto žene teže tope mast u područjima bokova i bedara?

Drugi čimbenik koji igra važnu ulogu u tome gdje ćete prvo primijetiti gubitak kilograma je plan majke prirode da žensko tijelo uvijek drži spremno za trudnoću. Zbog ovoga mnoge žene svjedoče kako u prvim tjednima režima mršavljenja masnoća oko njihovih bokova, bedara i na stražnjici ne posustaje, dok se masnoća na leđima, listovima, pa čak i na licu počne topiti puno ranije.

'Masnoća u tim dijelovima tijela (bokovima, bedrima i stražnjici) presudna je za rađanje djeteta, zbog čega većina žena primjećuje da ga tijelo zadržava što je duže moguće', kaže Brill i objašnjava kako je veća količina masnoća u tim područjima povezana s višom razinom estrogena, hormona nužnog za plodnost.

Kako se bliži menopauza, debljanje se može preusmjeriti u područje trbuha jer je tijekom menopauze razina estrogena niža.

Postoji li način da se prvo riješimo trbušnih masnoća?

U savršenom svijetu težinu biste mogli gubiti tamo gdje prvo poželite, ali činjenica je da zapravo i nemate neku veliku kontrolu nad tim gdje će se masnoća prvo topiti, ali Brill ukazuje na jednu važnu stvar.

'Vježbanje pospješuje metabolizam, što pomaže kod rješavanja nekih visceralnih masnoća u području želuca i trbuha, ali to čini skromnu razliku i ne računa se pod ciljano mršavljenje', kaže Brill i dodaje da ovo valja imati na umu ako vam trbušne masnoće vise s tijela i želite što brže rasteretiti svoj remen ili ponovno ući u omiljene traperice.

Osim što će vam potencijalno ubrzati metabolizam, fokusirana vježba neće utjecati na gubitak težine niti na jednom specifičnom području, kažu stručnjaci i zaključuju da naše tijelo ima vlastiti um za odlučivanje gdje i kada smršaviti.

Najzdraviji način mršavljenja je kombinacija prehrane i vježbanja i doista je ključna jer jedno bez drugoga ne može imati dugoročan učinak.

'Prehrana izravno utječe na pohranjenu energiju, a vježbanje ubrzava metabolizam i pomaže u skidanju kilograma', kaže dr. Block.

Na koji je način najbolje početi skidati kilograme?

O gubitku kilograma, prije svega, ne treba razmišljati kao o sprintu, jer je to stvarno maraton.

'Male promjene u načinu prehrane i vježbanja mogu s vremenom donijeti velike razlike i značajno utjecati na zdravlje i energiju', kaže dr. Block.

Čak i izbacivanje visokokaloričnih pića poput aromatiziranog kapučina ili koktela može biti dobar početak. Naravno, i balansiranje rutine vježbanja također može pozitivno utjecati na metabolizam pa vam tako vježbe s intervalima visokog intenziteta (HIIT) mogu pomoći u topljenju masnoća i povećanju izdržljivosti.

Općenito više kretanja u životu, podsjeća dr. Block, poput više šetnje umjesto vožnje ili korištenja stepenica umjesto dizala, može pridonijeti gubitku kilograma.