ZNAKOVI BOLESTI

Ima li moja mačka možda dijabetes?

02.12.2015 u 14:02

Bionic
Reading

Ako to kojim slučajem niste znali, i mačke mogu bolovati od dijabetesa, a u nastavku donosimo sve o ovoj bolesti

Kako donosi Mačkarica, dijabetes je jedna od uobičajenijih bolesti kod mačaka. Najčešće obolijevaju pretile kućne mačke, i to mužjaci. Mogu proći tjedni, pa čak i mjeseci dok se ne pojave prvi simptomi, a može proći i još puno više vremena dok vlasnik ne primijeti da nešto nije u redu.

S obzirom na to da dijabetes narušava zdravlje mačke, donosimo vam nekoliko simptoma koji bi mogli značiti da vam mačka boluje od dijabetesa.

Neutaživa i povećana žeđ

Ovo je nešto što ćete zapravo teško primijetiti jer mačke uglavnom imaju više od jedne posude s vodom, a pogotovo ako je riječ o kućanstvu s više mačaka. Ako smatrate da puno češće punite vodu i njihove posude, odvojite mačke ili ih na neki drugi način pratite koji dan pa ako zaključite da pije puno više vode, posjetite ili nazovite veterinara.

Češće mokrenje

Naravno, ako mačka pije više vode, više će i mokriti. To nije teško primijetiti u pijesku, no ako imate više mačaka, trebali biste ih odvojiti da otkrijete koja češće prazni mjehur.

Smanjen/povećan apetit

Mačke su po pitanju hrane vrlo različite – nekima je hrana rutina, a nekima najvažnija stvar na svijetu. To svakako morate uzeti u obzir kad procjenjujete nije li se vašoj mački smanjio ili povećao apetit. Važno je primijetiti svako ponašanje koje odskače od uobičajenog.

Gubitak težine

Gubitak težine kod deblje mačke nije teško primijetiti, no ako imate mršavu mačku i hranite je obilnije nego inače, a ona uporno ne dobiva na težini, nešto vjerojatno nije u redu. Naravno, uvijek može biti jednostavno rješenje poput unutarnjih parazita, no bolje je provjeriti.

Promjene na krznu

Također postoje mnogi razlozi zašto bi vašoj mački mogla biti lošija dlaka, zašto može gubiti dlaku itd, no ako niste ništa promijenili što se tiče vaših navika u odnosu na mačku (kao što je hranjenje ili izlasci), onda je vrijeme za posjet veterinaru.

Ostatak znakova po kojima možete prepoznati dijabetes kod mačke možete pročitati na Mačkarici