Varšava

Idealan grad za jesenski city-break

05.10.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Kad prognoze predviđaju dugo bablje ljeto, a mi smo željni putovanja, pa barem i onih najkraćih, u nedoumici smo koji kutak široke zemaljske kugle odabrati za svoje odredište u vrijeme kad su horizonti putovanja ograničeni. Tražimo neko blisko i dosad neotkriveno mjesto

Što kažete na glavni grad Poljske - Varšavu? Kako doći do tamo? Najlakše i najbrže putovanje moguće je zahvaljujući ponudi poljskog avioprijevoznika – u Varšavu možete stići za otprilike samo sat i pol vremena. LOT Polish Airlines nudi vezu iz Zagreba, a letjeti također možete iz Dubrovnika, Splita i Zadra.

Varšava je najveći grad u Poljskoj, koji postoji već 18 stoljeća. Srce slavenske zemlje koje savršeno komunicira s užurbanim zapadom. Njezin se karakter provlači kroz ovaj jedinstveni pritisak na granici između drevnog i ludičkog te modernog dizajna. Destinacija sa savršenom vezom.

Jesen je sjajno vrijeme za ludovanje, otkrivanje novosti i mladosti, otkrivanje onoga što proširuje horizonte i gledišta. Pitate se zašto je ovo odredište na rijeci Visli očiti izbor za jesenski izlet? Zato što zadivljuje svojim karakterom. S jedne strane, možete vidjeti stari grad, prijeratne gradske katnice, arhitekturu kao na starim razglednicama. S druge pak strane, stakleni neboderi nadvijaju se nad svakodnevicom, dok nas šareni murali na zgradama uveseljavaju. Varšava je doista grad prepun suprotnosti. Grad blještavih svjetala modernih barova i restorana, ali i grad četvrti Praga - spašene od ratnih stradanja. Ovdje se novo miješa sa starim. Paradoks prati paradoks, osvaja nas u toj jurnjavi potičući nas na zajednička putovanja i hipnotizira hibridom stilova.

Varšava nudi brojne atrakcije koje će očarati naše znatiželjne duše i zasigurno nam neće dopustiti da se dosađujemo tijekom ovakvog putovanja. Na ovoj će destinaciji svatko pronaći nešto za sebe ovisno o svojim interesima i sklonostima na putovanjima.

U nastavku vam predstavljamo prijedlog za vikend / city break u Varšavi

Prvi dan

Prvi dojmovi: Kraljevska cesta stopama Chopina i Starog grada (4 sata). Da biste stigli do Starog grada, možete odabrati šetnju ulicama Nowy Świat i Krakowskie Przedmieście, poznate kao „Kraljevska cesta“, kojima ćete proći pokraj crkve Svetog križa, gdje se nalazi Chopinovo srce, vrata Sveučilišta u Varšavi i Predsjedničke palače. Također možete svratiti u Muzej Fryderyka Chopina ili predahnuti na jednoj od granitnih klupa koja će pritiskom na tipku odsvirati jednu od skladbi ovog velikog skladatelja. Savršen početak vikenda bio bi Chopinov koncert uz čašu pjenušca u jednom od lokala u blizini Dvorskog trga: Chopin Point, Time for Chopin ili Koncertna dvorana Fryderyk. U neposrednoj blizini nalazi se Kraljevski dvorac s pitoresknim vrtovima i pogledom na rijeku te Muzej grada Varšave na tržnici Starog grada. Ako putujete s djecom, Muzej Svijet iluzija također je izvrsno mjesto za posjetiti. Šetajući Barbakanom i prolazeći pokraj restoranskih vrtova u ulici Freta i Muzeja Marije Skłodowske-Curie, stići ćete do Trga novoga grada, a ako se spustite do rijeke – stići ćete u park Fontana. Prolazeći pokraj spomenika Varšavskom ustanku u ulici Długa i šetajući ulicom Miodowa, stići ćete do Kazališnog trga, gdje se možete odmoriti u jednom od kafića s pogledom na Veliko kazalište i Nacionalnu operu. Ako vam vrijeme to dopušta, posjetite Umjetničku galeriju Zachęta na putu prema Grobu neznanom junaku na Trgu Piłsudskog pokraj Saksonskog parka. Privedite večer kraju u jednom od brojnih restorana u ulici Nowy Świat ili Świętokrzyska.

Drugi dan

Započnite dan u gradu (3-4 sata). Započnite dan uz kavu i svježe pečene kroasane iz bistroa Charlotte na popularnom trgu Plac Zbawiciela. Odatle ste na samo nekoliko koraka od trga Plac Konstytucji i poznatog socrealističkog zdanja MDM, gdje ćete među monumentalnom arhitekturom, reljefima i ogromnim kandelabrima pronaći pravi dragulj prošloga doba – Muzej života u komunizmu. Nahranjeni okusima oranžade i kolača od čokolade i biskvita (wuzetka) karakterističnima iz vremena komunizma, za 'pravi' obrok možete odabrati obližnju Hala Koszyki ili jedan od restorana na ulicama Wilcza, Hoża i Poznańska koji poslužuju lagane i moderne inačice poljskih klasika i nude širok izbor veganskih obroka. Na samo nekoliko minuta hoda nalazi se Palača kulture i znanosti, s čije se terase na 30. katu pruža panoramski pogled na glavni grad Poljske. U samoj zgradi smjestile su se mnoge ustanove: kazališta, restorani, kafići, kino te čaroban Muzej lutaka, skriven u dvorištu, u kojem je privremeno postavljena izložba Galerije čeličnih figura.

Poslijepodne u Pragi (4-5 sati) Poslijepodne možete ići tramvajem, metroom ili taksijem na vodi preko rijeke Visle do Prage kako biste osjetili duh stare Varšave u njezinim ambijantalnim dvorištima. Pomoću aplikacije City Talks naučit ćete povijest mnogih znamenitosti, poput starih gradskih povijesnih kuća ili tvornica. Ovdje možete kušati poznate okruglice od krumpira (pyzy) na tržnici Różyckog, a vikendom možete slušati koncerte na otvorenom u ulici Ząbkowska dok se opuštate u jednom od restoranskih vrtova ili pregledavate knjige, gramofonske ploče i starine na sajmovima. Posjet Kongresnom centru Prag na bivšem mjestu tvornice votke u Varšavi lako se može pretvoriti u večer. Ovdje možete kupiti lokalnu modu i umjetnine, razgledati interaktivni Muzej poljske votke s izvrsnim koktel-barom na krovu i ručati u jednom od brojnih restorana. Ako putujete s djecom, možete posjetiti Zoološki vrt u Varšavi ili nacionalni stadion PGE.

Treći dan

U prirodi i zelenilu (2 sata) Za idealan početak dana krenite prema Kraljevskom parku Łazienki i odmorite se uz kultni Chopinov kip - mjesto popularnih nedjeljnih koncerata. Uživajte u nevjerojatnom pogledu na rijeku Vislu, park Agrykola, stadion Legia Varšava i sportski centar Torwar sa stražnje strane obližnjeg Centra za suvremenu umjetnost u Dvorcu Ujazdowski.

Opuštanje uz rijeku (2-3 sata) Odavde ste na samo nekoliko koraka od zelenih bulevara Powiśle i Rijeka Visla, gdje možete šetati, voziti se gradskim biciklima Veturilo ili uživati ​​na jednom od izletničkih brodova Po Wiśle prolazeći pokraj brojnih restoranskih vrtova, vanjskih štandova s ​​hranom i kafića na brodovima. U razini mosta Świętokrzyski svratite u Muzej moderne umjetnosti i Znanstveni centar Kopernik. S njegovih vulkanskih vrtova na krovu vidjet ćete rijeku Vislu, popločane krovove Starog grada i nacionalni stadion PGE. Ako se ne možete zasititi panoramskih pogleda, u blizini je knjižnica Sveučilišta u Varšavi s prekrasnom panoramskom oazom na krovu. Provedite posljednje trenutke u glavnom gradu u šetnji oko uspavanog Mariensztata s pitoresknom, malom gradskom tržnicom.

Sigurno nećete uspjeti vidjeti cijelu Varšavu u samo jednom vikendu, ali će biti dovoljno da se zaljubite u nju i poželite vratiti prvom prilikom. Napravite prvi korak i svaki put će vas iznenaditi s nečim novim.