ODRŽIVA MODA

H&M opipava tržište: Testirat će uslugu najma odjeće temeljenu na blockchainu

20.10.2021 u 09:45

Bionic
Reading

Švedski lanac trgovina H&M u suradnji s organizacijom kružne mode Lablaco, lansirat će u svojoj berlinskoj trgovini novu platformu za usluge iznajmljivanje Spin

Usluga najma, čije će sjedište biti u H&M Mitte Gartenu, omogućit će klijentima da unaprijed rezerviraju i plate odjevni predmet, a cijena će ovisiti i o roku za povratak artikla koji se potom čisti i priprema za sljedećeg iznajmljivača.

Usluga se temelji na blockchainu i oslanja se na tehnologiju Internet stvari (IoT), povezujući različite baze podataka putem softvera i senzora.

'Vrlo sam uzbuđena što ću ekskluzivno isprobati ovu uslugu najma zasnovanu na blockchainu u našoj trgovini Mitte Garten u Berlinu. Imamo jedinstvenu zajednicu i bazu kupaca koji vole istraživati nove stvari, eksperimentirati sa svojim stilom i izgledom na održiv i pristupačan način', navodi u priopćenju voditeljica odnosa s javnošću i event menadžerica Stiliana Stoyanova.

  • +40
Sabyasachi x H&M Izvor: Promo fotografije / Autor: H&M

IoT etikete za njegu i održavanje na odjeći mogu se skenirati pomoću pametnog telefona, pružajući korisnicima mogućnost praćenja putovanja proizvoda i postavljanje vlastitih fotografija u 'memoriju odjeće'. H&M i Lablaco se nadaju da će korištenjem Spina analizirati potencijal ovog stila iznajmljivanja u digitaliziranoj kružnoj modnoj industriji.

Usluga će biti dostupna u trgovini do kraja godine, s mogućnošću iznajmljivanja niza različitih kolekcija, ali do 12 pojedinačnih komada. Periodi najma kreću se od pet dana do tri tjedna, dok se cijene kreću od pet do devet eura dnevno.