VEYRON SS NA VRHU

Guinness ipak vratio Bugattiju rekord za najbrži automobil

17.04.2013 u 14:23

Bionic
Reading

Rekord za najbrži komercijalni automobil na svijetu ne pada svaki dan, pa je odluka 'Guinnessove knjige rekorda' da titulu oduzme Bugatti Veyron Super Sportu, nimalo iznenađujuće, prošla uz mnogo kontroverze

Američka tunerska kuća Hennessey Performance, naime, u pitanje je dovela Veyronov rekord nakon što je njihov automobil Venom GT u Teksasu postigao 427 km/h.

Veyron SS je prije tri godine postavio rekord s postignutih 431,07 km/h, međutim američki tuner ovaj je rezultat osporavao zbog činjenice da Bugatti, iz sigurnosnih razloga, komercijalni model oprema elektronskom blokadom koja maksimalnu brzinu ograničava na 415 km/h.

U 'Guinnessovoj knjizi rekorda' isprva su odlučili Bugattiju oduzeti rekord, no nakon malo promišljanja zaključili su da je postignuti rezultat pravovaljan budući da spomenuta elektronska blokada 'ne mijenja temeljni dizajn automobila i njegov motor'.

U međuvremenu, dok su drugi raspravljali, u Bugattiju su radili, pa su tako minulog tjedna Veyron Grand Sport Viteseom postavili rekord za najbrži roadster na svijetu, postigavši 408,5 km/h bez krova.

Doduše, ovaj rekord nije mjerila ekipa iz Guinnessa.