ZAŠTITITE SE

Granice koje vaš šef ne bi smio prijeći

01.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Postoji najmanje šest scenarija koji predstavljaju granicu između profesionalnosti i neprihvatljiva ponašanja. Ako je vaš šef učinio jednu ili više stvari s ovog popisa, vrijeme je da progovorite i zauzmete se za sebe

1. Šef se osvrnuo na vašu plaću pred drugim zaposlenicima.
Vaša je plaća privatan i povjerljiv podatak i ostali zaposlenici ne moraju znati koliko ste plaćeni. Bez obzira kaže li 'ja vas ne plaćam dovoljno' ili 'ja vas previše plaćam', riječ je o komentarima koji mogu dovesti do nezadovoljstva među kolegama, kažu konzultanti američke tvrtke Allison & Taylor za Forbes.

2. Šef vas je ukorio pred drugim zaposlenicima.
To je oblik zlostavljanja i nasilja koji nikada nije prihvatljiv čak i ako je ukor potreban. Iako ste možda napravili pogrešku koja zaslužuje da se o njoj raspravi, dobar šef će to odraditi s vama u četiri oka.

3. Ima nerazumna očekivanja.
Ovo je sklisko područje, jer nije uvijek lako nedvosmisleno utvrditi jesu li šefova očekivanja bila nepravedna ili nerealna. No menadžeri trebaju komunicirati svoja očekivanja radnih rezultata jasno i precizno, pomoći zaposlenicima kada je to potrebno i postaviti razumne rokove za projekte.

4. Dijeli s vama previše privatnih podataka.
Vi ste radnik, a ne terapeut i šef ne bi trebao dijeliti s vama privatne probleme ili detalje o svom životu, čak i ako se smatrate prijateljima. Ako vam razgovor redovito kreće u tom smjeru, budite kratki u svojim odgovorima, a zatim promijenite temu razgovora i vratite se poslu. Zapamtite, ovo je savjet koji ide u oba smjera. Ne nosite privatne probleme ili svoj osobni život u ured.

5. Ima neprimjerene primjedbe.
Svaki komentar šefa zbog kojeg ste se zacrvenjeli, trepnuli ili zgrozili upravo je onaj koji nije trebao izgovoriti. To uključuje viceve, šaljive e-mailove ili komentare o vašem fizičkom izgledu. Također, bilo koju vrsta šefovog interesa za teme osobne naravi nije primjerena.

6. Sugerira da su spol, rasa, dob ili vjeroispovijest faktori radnog učinka.

Nijedna od tih stvari nema veze s vašim radnim sposobnostima, a takve primjedbe nisu samo nepoštene, nego čista diskriminacija.