ZBOG POTRESA U JAPANU

GM preotima Toyoti titulu najvećeg proizvođača automobila

28.04.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Ne kaže se uzalud 'dok se jednom ne smrkne, drugom se ne razdani'. Američki GM uskoro bi mogao preoteti Toyoti prije tri godine izgubljenu poziciju najvećeg proizvođača automobila na svijetu

Japanska automobilska industrija, vjeruju analitičari, neće se oporaviti od katastrofalnog učinka potresa, koji je snagom od 8,9 po Richteru prodrmao sjeverni dio zemlje, barem do konca godine, što bi trebalo biti dovoljno vremena za preslagivanje snaga na globalnom automobilskom tržištu.

General Motorsu je, naime, prošle godine nedostajalo svega 60.000 automobila da dostigne japanskog konkurenta, a analitičari procjenjuju da bi zastoji u proizvodnji Toyotu ove godine trebali stajati čak 260.000 automobila manje.

Američkom proizvođaču, istovremeno, u prilog ide snažan rast globalne prodaje Chevroleta koji ruši sve rekorde, a i reafirmacija na domaćem tržištu, dok Toyota još uvijek vuče repove zbog nedavnih problema s ljepljivom papučicom gasa zbog kojih je prošle godine morala povući s tržišta više od 10 milijuna automobila na izvanrednu servisnu akciju.

S trećepozicioniranim Volkswagenom, koji također bilježi rast u svim segmentima i cilja na Toyotino mjesto do 2018, GM-om koji proživljava renesansu i Toyotom koja se sigurno neće predati bez ispaljenog metka, borba za status najvećeg proizvođača automobila na svijetu u idućim bi se godinama mogla pokazati pravim spektaklom.