Gdje su nestale nježnost i pažnja?

Gdje su nestale nježnost i pažnja?

05.09.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Svakog dana se borimo da izađemo na kraj sa svim svojim obvezama jer želimo dati svoj maksimum. Pod pritiskom obveza većina nas zaboravi što su prave vrijednosti, što je ono što nas čini zadovoljnim, sretnim i boljim ljudima. Gubimo sebe, a time se udaljavamo i od prijatelja i obitelji. Je li postizanje uspjeha u poslu, potreba da stvorimo sliku uspješne osobe vrijedno gubitka nježnosti, pažnje, malih trenutaka zadovoljstva?

U našim glavama, dok težimo savršenstvu, na kraju se osjećamo “promašeno” jer nismo savršeni roditelji, suradnici, odnosno šefovi, prijatelji, supružnici… I osjećamo se kao da smo razočarali svoju obitelj, prijatelje ili kolege. U većini slučajeva, ne vidimo sebe kao krivca za vlastito nezadovoljstvo. Lakše nam je da budemo bijesni na cijeli svijet nego da se zapitamo što mi možemo učiniti za sebe! A upravo samo o nama ovisi hoćemo li život ispuniti trenucima nježnosti i zadovoljstva.
Prelijepo je sunčano jutro, a teško nam je ustati iz kreveta jer popisu dnevnih obveza nema kraja. Problem nije u tome što moramo sve to ispuniti već to što svakodnevne aktivnosti obavljamo kao da smo „roboti“, bez emocija i zadovoljstva. To nas tišti, čini nas mrzovoljnima, na našim licima osmijeh je prava rijetkost. Prihvaćamo to kao neminovnost i tako guramo dan za danom postajući sve više ogorčeni. Svoje nezadovoljstvo prenosimo na svoje najbliže, za prijatelje i obitelj imamo sve manje vremena i razumijevanja.
Istina je da nam ponestaje nježnosti i pažnje za sebe, a i svoje bližnje. Ako osjećate da vam u životu nešto nedostaje, definitivno je došlo vrijeme za promjene.
Za početak, iskreno se zapitajte – što je to što vam je u životu zaista bitno i čemu težite? Koji su to trenuci tijekom dana kada se osjećate ispunjenima, a kada ste nesretni? Tek tada ćete moći sagledati bit problema. Da li pokušavate balansirati previše obveza? Možda vas to frustrira?
Trebamo izdvojiti vrijeme i prisjetiti se što je to što nas ispunjava i čini sretnima. Činjenica je da u žurbi da napravimo sve što moramo, zaboravimo na sitne stvari koje nam pričinjavaju zadovoljstvo. Neobavezno ćaskanje s prijateljima, osmijeh upućen prolazniku, igranje s djetetom u parku, “Dobro jutro” upućeno susjedu - nekada nam je ispunjavalo dane dobrim vibracijama. A onda smo, zahvaljujući brzom tempu svakodnevice, prestali biti nježni i pažljivi prema sebi i drugima. Svoje najbliže često uzimamo zdravo za gotovo, jer znamo da nas vole i da će uvijek biti tu. Čekati. A to nikako ne bismo smjeli.
U svakom od nas krije se snaga i ljubav za nježnost i pažnju. Provjerite koliko ste vi nježni, kliknite na link:
www.usudisepokazatinjeznost.hr