PREDBLAGDANSKI IZLETI

Gdje pronaći najbolji adventski provod

09.11.2012 u 07:09

Bionic
Reading

Adventska čarolija samo što nije započela, a obožavatelji okićenih gradskih ulica kojima se širi miris cimeta i kuhanog vina uskoro će u gotovo svakoj europskoj metropoli moći pronaći nešto za sebe

Predbožićni period, krajem studenog i početkom prosinca, idealan je za kraće 'city breakove' svima koji zimu ne vole provoditi na skijama ili prije odlaska u planine žele doživjeti malo urbanog blagdanskog ugođaja.

Uz klasične srednjoeuropske adventske izlete posljednjih su godina u ponudi hrvatskih turističkih agencija atraktivni aranžmani za vječne metropole poput Londona, Pariza, Amsterdama i Rima, a blagdansko se iskustvo početkom prosinca može doživjeti i u arktičkom selu Djeda Mraza u finskom Rovaniemiju.

Laponska adventska avantura ili bečki blagdanski sajmovi

Najveća novost u tradicionalno bogatoj adventskoj ponudi odlazak je u dom Djeda Mraza na rubu Arktika

Najveća novost u tradicionalno bogatoj adventskoj ponudi odlazak je u dom Djeda Mraza na rubu Arktika, gdje za razliku od gradskih okruženja možete uživati u snowmobil safariju, vožnji saonicama koje vuku haskiji ili sobovi, spuštanju niz snježne tobogane, bacanju lasa za sobove i drugim nesvakidašnjim zimskim radostima.

Kako doživljaj ipak ne bi bio potpuno drugačiji od ostatka adventskog užitka diljem europe i u selu Djeda Mraza je moguće kupiti razne suvenire kao i na najpoznatijem bečkom božićnom sajmu Christkindlmarkt ili štandovima postavljenima pred ispred dvorca Schönbrunn.

Uz ove bečke znamenitosti u prijestolnici valcera ne smije se zaobići niti Starobečki božićni sajam na poznatom trgu Freyung u starome gradu gdje su prvi blagdanski štandovi osvanuli još davne 1772. Nešto novijeg datuma je božićni sajam na Spittelbergu, u uskim uličicama bidermajerske četvrti u 7. bečkom okrugu.

Osim iz Zagreba većina agencija odlaske za Beč organizira iz Splita, Osijeka i Rijeke, kao i za ostale tradicionalne srednjoeuropske adventske metropole poput Praga, Budimpešte, Graza i Bratislave

Odlučite li se za jeftinije putovanje autobusom adventski se aranžmani koji uključuju put s jednim noćenjem i doručkom do tih gradova mogu pronaći i za manje od 500 kuna.

Ljubiteljima kružnih putovanja zanimljiv će biti i Advent na Dunavu tijekom kojega se u tri dana početkom prosinca obiđu Beč, Bratislava i Budimpešta za tek nešto više od tisuću kuna i dva noćenja u hotelima s tri ili četiri zvjezdice.

Austrijska i njemačka adventska čarolija

Neznatno je skuplja adventska čarolija na austrijskim jezerima. Ledenjačke obale, na kojima su se u habsburško vrijeme odmarali aristokrati, poznate su po slikovitim gradićima uskih ulica i malih trgova, vilama i kićenim parkovima. Dvodnevni izleti uz noćenje u hotelu s tri zvjezdice mogu se pronaći i za manje od 700 kuna.

Krajem studenoga za prihvatljivih 1.600 kuna četiri se dana može uživati i u njemačkoj adventskoj priči, tijekom koje se posjete Passau, Regensburg, Nürnberg, njemačka romantična cesta uključujući i navodno najromantičnijim grad Njemačke, Rothenburg ob der Tauber. Cijeli treći dan planiran je za Muenchen, dok se na povratku u Hrvatsku posjete i Salzburg te božićni sajam kod dvorca Hellbrunn nadomak Mozartova grada.

Andaluzija i zapadnoeuropske metropole

Planirate li za adventski izlet potrošiti nešto više novost je u ponudi i tura po španjolskoj Andaluziji na kojoj se uz Madrid obilaze i španjolski biseri poput Cordobe, Granade te Seville. Nude se i oganizirane ture kroz Madrid i Valenciju, kao i avionska predblagdanska putovanja u uvijek zanimljive Pariz, Rim, London i Amsterdam. Cijene se s izuzetkom nešto jeftinijeg Rima kreću oko tri tisuće kuna, no na to je potrebno dodati i naknadu za zrakoplovne pristojbe od 800 do gotovo 1.200 kuna.

Polasci su, osim iz Zagreba preko nekih agencija, uz nadoplatu mogući i iz drugih većih hrvatskih gradova.