SKIJANJE, SANJKANJE ILI KLIZANJE

Gdje jeftinije možete uživati u zimskim radostima?

03.01.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Ako si zbog troška izazvanog blagdanskom potrošačkom groznicom ne možete priuštiti skupi odlazak na skijanje, ne zaboravite da u zimskim radostima, ukoliko bude snijega, možete uživati i na hrvatskim planinama ili obližnjim skijalištima u jeftinijim zemljama nego što su Austrija ili Italija

Uz Sloveniju i BiH, gdje ćete osim na skijaškim kartama i drugim troškovima uštedjeti i na putovanju, na raspolaganju su vam Slovačka, pa i Češka do kojih se povoljno može doći organiziranim prijevozom.

Skijanje i sanjkanje u hrvatskim planinama

Uz zagrebački vrh Sljeme i olimpijski centar Bjelolasicu, koji je pred stečajem i nikako da se oporavi od požara prije dvije godine, uređeno je tek nekoliko hrvatskih skijališta u Gorskom kotaru.

Najpopularnije je omiljeno riječko zimovalište Platak, jedino mjesto gdje sa skija možete uživati u pogledu na more. Iako je smješten na više od 1.300 metara nadmorske visine, Platak je tek oko pola sata vožnje udaljen od Rijeke i relativno je malo skijalište s jednom dvosjedežnicom, jednom crvenom i jednom plavom stazom, tri ski lifta s kratkim plavo-crvenim stazama te jednim baby-liftom.

Odnedavno se nudi i noćno skijanje, utorkom i petkom od 19 do 22, za koje treba izdvojiti 80 kuna. Cijena dnevne ski karte na Plataku je 130 kuna za odrasle i 100 za djecu.

Sastavni dio centra Bjelolasica je i zatvoreno skijalište Begovo Razdolje, najviše neseljeno mjesto u Hrvatskoj. Iako je jedno je od najstarijih skijališta u Gorskom kotaru, nije u funkciji, no može poslužiti sanjkašima.

Ipak, u blizini je i goransko skijalište Čelimbaša, u mjestu Mrkopalj, petnaestak kilometara od Delnica. Dnevna karta za odrasle u ovoj sezoni stoji 80 kuna, a za djecu 50 kuna. Poludnevna karta za odrasle stoji 50 kn, a za djecu 30 kn. Sezonska karta za članove skijaških klubova je 400 kuna, a korištenje baby-lifta 30 kuna. Inače, Čelimbaša u ovoj sezoni ne radi ponedjeljkom, a ostale radne dane od 12 do 16 sati, pa će tada vrijediti samo poludnevne karte. Vikendom će skijalište raditi od 9 do 16 sati i tada vrijede samo dnevne karte.

Skijaški klub Ogulin uoči sezone skijanja najavio je da produžuje skijašku stazu Kuti, ali i da su nabavili elemente za snowpark, koji će se postaviti s prvim snijegom.

Najveće skijalište je zagrebačka Medvednica koja je posljednjih godina bila domaćin slalomske utrke Svjetskog kupa, no ove je godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i pomanjkanja snijega tradicija prekinuta. Sljemenske se staze nazivaju po bojama, a ukupna dužina staza iznosi oko 4.500 metara. Osim sjedežnice koja vodi na Crveni spust, postoje i dva sidra do Bijelog i Zelenog spusta.

Cijena dnevne karte vikendom je 100 kuna, a od ponedjeljka do petka 70 kuna za odrasle i 50 odnosno 40 kuna za mlađe od 15 godina. Na Crvenom spustu ljubitelji skijanja mogu uživati i u noćnom spustu uz cijenu karte od 60 kuna, a sustavom rasvjete je pokrivena i Bijela livada.

Povoljno preko granice

Na nekoliko sati vožnje nalazi se i nekoliko solidnih skijališta na slovenskim i bosanskim planinama, tu je i Slovačka gdje ćete proći znatno jeftinije, a ništa lošije nego na 'šminkerskim' skijalištima u Austriji, Italiji ili Francuskoj

Najpoznatije slovačko skijalište Visoke Tatre još su 1949. proglašene nacionalnim parkom. Preko 50 ski liftova pokriva šezdesetak kilometara uređenih staza, a sva tri poznata mjesta, Tatranska Lomnica, Stari Smokovec i Štrbske Pleso, povezana su ski vlakom. Osim povoljnijih ski karata koje stoje oko 150 eura za šest dana Tatre su odlično mjesto za sve koji žele uživati u niskim cijenama hrane i pića te uživati u veselom zimskom provodu.

U susjednoj Češkoj, pak, najpoznatije je skijalište u nacionalnom parku Krkonoše, iako ta zemlja na raznim lokacijama ima više od 200 ski centara i preko 450 kilometara staza.

Jedno od poznatijih i bližih skijališta izvan Hrvatske (oko 120 kilometara od Zagreba) je Mariborsko Pohorje, koje uz Krvavec ima najviše uređenih staza. Nešto udaljenija Kranjska gora druga je postaja Svjetskog kupa u Sloveniji i tradicionalno popularno odredište generacija hrvatskih skijaša.

Od bosanskih skijališta najpoznatija je Jahorina, s dvadesetak kilometara staza, povezanih s četiri dvosjedežnice i tri sjedežnice s jednim baby-liftom. Drugi olimpijski vrh, Bjelašnica, ima manje staza i liftova, no staze su uređenije i namijenjene svim profilima skijaša. Ipak, dalmatinskim skijašima srcu je najviše prirastao Kupres, malo skijalište s više staza povezanih sidrima, dvosjedima i baby-liftom.


Klizanje

Ljubitelji klizanja u potragu za ledom moraju krenuti u neki od većih gradova. No osim u sredinama gdje je klizanje uobičajeno, posljednjih godina užitak na ledu može se naći i pokraj mora.

U Rijeci se tako, svakoga dana od 16 do 22, a vikednom od 9 do 22 sata klizati može uz more na Gatu Karoline Riječke. Osim rekreacije tu su osmišljeni edukaciji programi za osnovnoškolce. Za škole je klizalište i dalje besplatno, dok se tijekom praznika sat klizanja plaća 20, a najam klizaljki 10 kuna.

Nova mjesta za klizanje otvaraju se svake godine, pa je ove sezone svoje mjesto za zabavu na ledu ponovno dobio i Split. Nakon klizališta na Prokurativama prije nekoliko godina, gdje se igrao i curling, Splićani ove godine besplatno mogu klizati u City Centeru One, ali i u Podstrani jer je na terasi Hotela Le Méridien Lav Split otvoreno klizalište nazvano 'Božićna bajka'.

Gradsko klizalište u Osijeku nalazi se kod Sokolskog doma, a klizačke smjene od po sat i pol vremena prošle je zime koristilo oko 20 tisuća klizača.

Dobro su posjećena i klizališta u Varaždinu kod Gradske sportske dvorane uz rijeku Dravu i Sokolski dom u Karlovcu, no centar klizanja ipak je Zagreb gdje se dosad moglo birati između otvorene Šalate te zatvorenih Doma sportova i klizališta na Velesajmu. Ove godine svi ljubitelji ovog sporta u čarima klizanja ponovno mogu uživati i na malom klizalištu na glavnom zagrebačkom trgu.