SURADNJA ZA SVA OSJETILA

Francuske ikone - chef Mazzia i Martell - sljubljene u vrhunsko gastro iskustvo

21.05.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Sredinom ožujka objavljena je vijest o suradnji dva velika francuska imena – chefa Alexandrea Mazzije i kuće Martell. Nekonvencionalno Mazzijino životno putovanje od natjecateljske košarke do gastronomije, od Konga do Marseillea, sada je zatvorilo krug u pokrajini Cognac, u kojoj je provodio ljeta u obiteljskoj kući

Alexandre Mazzia (46) chef je restorana AM s maksimalne tri Michelinove zvjezdice, smještenog u Marseilleu. Rođen u Republici Kongo, u kojoj je živio do 15. godine, isprva mu nije bilo suđeno postati veliki chef. Predan i agilan, dugo je usporedno živio svoje dvije strasti – igranje košarke i kuhanje. No na koncu je prevladalo kuhanje.

Svoju prepoznatljivu kuhinju razvio je nakon što je radio s nekim od najpoznatijih chefova svijeta - Pierreom Herméom, Alainom Passardom, Michelom Brasom, Martínom Berasateguijem, Pierreom Gagnaireom i Santijem Santamaríjom, a koji su ga, između ostaloga, naučili kuhanju u skladu s mjestom na kojem se nalazi.

Otkad je 2014. otvorio restoran AM by Alexandre Mazzia u Marseilleu, ne prestaje razvijati svoju iznimno kreativnu kuhinju te izbacivati maštovita jela, često akcentirana začinima s kojima se susreo u svojim ranim godinama u Kongu. Uz AM, 2018. je otvorio Pointe-Noire (ime njegova rodnog grada) u Aix-en-Provenceu, koji formatom kombinira bistro, wine i tapas bar (u srpnju 2020. preimenovan je u Niro), te Mess, plutajući restoran na svjetioniku Le Razzl u L'Estaqueu.

S druge strane, Maison Martell, najstarija i jedna od najvećih kuća za proizvodnju konjaka, koju je davne 1715. osnovao Jean Martell, poznata je u cijelom svijetu po finoći i eleganciji svojih pića, rezultatu profinjenog i pomno održavanog nasljeđa koje se prenosi devet generacija. Uz strast za održavanje tog umijeća i duboku privrženost terroiru, Maison Martell definira odvažnost kojom je postavljao nove standarde i stvarao nove izraze konjaka, uključujući ikonu Martell Cordon Bleu iz 1912.

Sljedeće četiri godine Mazzia će definirati gastronomski identitet Martella i upravljati njime kako u Château de Chanteloup u Cognacu, koji je srce i duša te slavne kuće konjaka, tako i diljem svijeta. Osim geografske poveznice, suradnju logičnom čini filozofija koju dijela ta dva imena. Naime partnerstvo između Mazzije i slavne kuće konjaka temelji se na zajedničkom etosu - odvažnoj i kreativnoj viziji, autentičnoj velikodušnosti i strastvenom, beskompromisnom savoir-faireu, odnosno vještini i šarmu u ophođenju.

Mazzia - Martell Izvor: Mazzia-Martell / Autor: David Girard

Obje strane također dijele predanost prirodi i zajednici. Pristup Mazzije je apsolutno poštovanje prirode, uz fokus na izravne opskrbne lance i uzajamno povjerenje, koje njeguje s proizvođačima namirnica, s kojima, kako sam kaže, dijeli svoj uspjeh.

Za Mazziju i Martell putovanje predstavlja temelj svega, jer ga drže važnim dijelom načina na koji pričaju priče i stječu iskustva. Gastronomska priča o konjaku započet će u Château de Chanteloupu. Posebni izvršni chef, kojeg je obučavao Mazzija, bit će stalno smješten u Chanteloupu s misijom realizacije gastronomske vizije i identiteta - iz dana u dan.

'Maison Martell utjelovljuje mnoge od mojih osobnih vrijednosti. Ponosan sam i počašćen što im se mogu pridružiti u stvaranju nove, jedinstvene i duboke priče vezane uz njihov konjak, istovremeno čuvajući integritet iznimnog savoir-fairea', prokomentirao je Mazzia, dok je César Giron, glavni izvršni direktor Maison Martella, dodao:

'Alexandre Mazzia i Martell Cellar Master Christophe Valtaud blisko će surađivati kako bi unijeli jedinstven, vrhunski pristup u gastronomiju Cognaca, stvarajući unikatno iskustvo, kako osjetilno, tako i emocionalno.'

Gurmani koji vole putovati već se vesele.