#DOBREPRIČE

[FOTO] Mlada poduzetnica Valentina Anić svoju ljubav prema slasticama iz vlastite kuhinje od hobija je pretvorila u posao - pravi neodoljive slastice od jagoda i čokolade

18.09.2021 u 21:54

Bionic
Reading

Jedni su slabi na njenu najtamniju verziju, neki bijelu, drugi pak ne mogu odoljeti slasnim pralinama, a većem broju ljubitelja čokolade jednostavno je – svejedno. Malo je onih koji je ne konzumiraju, baš kao i onih koji ne jedu jagode, a kad se isprepletu ljubav prema slatkom i namjera da se svijetu ponudi proizvod kakav se ne viđa u trgovačkim lancima, nastane ručno izrađen 'slatki grijeh' od ta dva sočna sastojka - jagode i čokolade. Zagrepčanka Valentina Anić pokrenula je najslađi posao na svijetu – izrađuje čoko jagodice

Na domaćem terenu postoje brojni zaljubljenici u slastice, food blogeri, slastičari, kreativci čije ruke kreiraju prava mala čokoladna čuda u raznim oblicima potvrđujući da je slastičarstvo doista umjetnost. Jedna od njih je i Valentina Anić te je u ovom izazovnom razdoblju svoje čoko jagodice, koje su bile osmišljene kao hobi, pretvorila u posao. Njezina poslovna priča širi se iz mjeseca u mjesec.

'Čoko jagodica novi je brend pokrenut vrlo spontano, čak bih rekla slučajno, iz čiste ljubavi prema slasticama. Ideja je nastala na samo Valentinovo ove godine, a dan poslije otvorila sam profil na Instagramu i tako je sve krenulo. Za sada sve radim sama, ali porastom posla i kako vrijeme odmiče uskoro ću morati tražiti zaposlenike', kaže nam Valentina.

Ova joj je godina važna jer je u njoj sve pokrenula, a važno je, smatra, i kakav će dojam ostaviti pa je pazila oko svake sitnice i detalja. 'Nisam ni zamišljala da će moje jagodice preko noći postići takvu popularnost. Mislim da je Instagram danas jako korišten među ljudima te da se za nove stvari vrlo brzo i lako pročuje', ističe. Njezini proizvodi ne mogu se mjeriti s industrijski rađenim slatkišima, svaku jagodicu ukrašava sama i objašnjava da ima pomoć oko dostave i ostalih potrebnih stvari. A dostavlja po cijeloj Hrvatskoj. Zanimalo nas je kako je savladala vještinu spravljanja jagodica.

'Oduvijek je u meni ta grana slastičarstva. Godinama uživam u pečenju torti i kolača te me privlači sve vezano za slastičarstvo. Čitam mnogo knjiga i pratim emisije o slasticama, pa je sve to nekako došlo spontano', priznaje i otkriva gdje nastaju čoko jagodice.

'U početku su nastajale isključivo u mojoj kuhinji. Sve se odvijalo spontano i skromno. Međutim, kako se posao počeo širiti, tako je postalo nemoguće okupirati kuhinju s obzirom na ostale ukućane. Stoga je poseban prostor u dvorištu namijenjen isključivo čoko jagodicama', rekla nam je mlada poduzetnica. Pitamo je koja joj je bila najveća narudžba do sada. 'Sve ovisi o tome koji je dan, ali kada bih morala izdvojiti najveću količinu narudžbi u jednom danu, to su zasigurno bili Majčin dan te Dan žena', govori nam. Pritom su čoko jagodice sve popularnije i kada je riječ o poslovnim poklonima ili malim znakovima pažnje, a osim standardnih pakiranja u obliku bombonijera (manjih i većih pakiranja), uveli su kutije i bukete s cvijećem ili tornjeve u obliku torte.

Svaka jagodica okupana je u vrhunskoj belgijskoj čokoladi, bez umjetnih bojila, a dolazi iz eko uzgoja. 'Nabavljam ih od mladog dečka, koji s obitelji uzgaja domaće jagode. Što se čokolade tiče, poslujem direktno s firmom iz inozemstva koja proizvodi čokoladu te mi je oni osobno šalju u Hrvatsku', pojašnjava Valentina. Njezine čoko jagodice su osim Hrvatske proputovale svijeta, od Austrije, Njemačke i Italije do Turske i Rusije. Premda se na početku usmjerila na jagode, nedavno je uvela jabuke, trešnje i banane, a uskoro na red dolazi i drugo voće.

Ono što će iznenaditi mnoge odgovor je na pitanje koja joj je omiljena slastica. 'Uvijek ljudima bude smiješno i neobično kad čuju da osobno uopće ne volim jesti čokoladu', smije se Valentina. Kad je o uzorima u slastičarstvu riječ, reći će da poštuje svačiji rad i trud. 'Čak bih rekla da se divim svakome tko svojim rukama stvori nešto. Postoji nekoliko izuzetno vrhunskih slastičara u Parizu koji su otvorili školu slastičarstva i to mi je velika želja upisati', otkriva nam. Zamolili smo je da nam kaže je li bilo puno neuspješnih pokušaja, bacanja i što se uopće radi ako joj nešto ne ispadne onako kako je trebalo.

'U početku je naravno bilo dosta neuspjelih jagodica. Nisu one bile ružne ili s greškom, nego to jednostavno nije bilo ono što sam zamislila. Svaku jagodicu radim s puno ljubavi i želim da bude savršena. Jagodice koje ne ispadnu dobro poklanjam susjedima i prijateljima, a koji mi to neće zamjeriti', iskrena je. Nerijetko njezine slastice imaju izgled pravih umjetničkih djela. Evo koliko je po njoj važan spoj mašte i kreativnosti u slastičarstvu.

'Smatram da je mašta zapravo najvažnija. Tehniku svatko može naučiti i primijeniti, ali to bez mašte ne znači apsolutno ništa. To vas jednostavno ne izdvaja iz nekakvog prosjeka. Svaka glava je jedinstvena i proizvodi svoju unikatnu maštu', tvrdi. Za opstanak na domaćoj sceni prepunoj domaćih slastičarskih kreativaca drži da je najbitnija kvaliteta. 'Držanje uvijek iste kvalitete danas je na snazi. Ponekad nije sve samo u izgledu, već je okus taj koji je najbitniji', reći će. Osim što izrađuje ove oku i nepcu ugodne slasne zalogaje, Valentina je studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Na kraju nam otkriva što još osim upisa u školu slastičarstva u Parizu želi ostvariti. 'Kad je riječ o planovima za budućnost, u planu je danas-sutra otvorenje lokalčića u centru Zagreba, u kojem će ljudi moći preuzeti svoje narudžbe, popiti čašu šampanjca ili jednostavno odabrati jagodice koje će uvijek biti u ponudi bez prethodne narudžbe', zaključuje.

  • +10
Čoko jagodica Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kako jagode s čokoladom napraviti kod kuće:

Sastojci:

500 g svježih jagoda

200 g čokolade (tamna, mliječna, bijela)

Priprema:

Jagode dobro operite i osušite papirnatim ubrusom (moraju biti skroz suhe). Peteljke je preporučljivo ostaviti radi lakšeg umakanja. Čokoladu je najjednostavnije rastopiti u posudi na laganoj vatri. Možete je otopiti i u mikrovalnoj, ali tada morate zagrijati zdjelu s čokoladom 30 sekundi, izvaditi i promiješati te vratiti u mikrovalnu i zagrijavati je u intervalima od 15 sekundi, miješajući dok se potpuno ne otopi i postane glatka. Jagode umočite u čokoladu i rotirajte da bi se ravnomjerno prekrile. Ako želite napraviti čokoladne prugice, ostatak čokolade stavite u plastičnu vrećicu na kojoj odrežite vrh i istisnite tanki mlaz čokolade preko jagoda. Kad ih dekorirate, treba ih ostaviti oko sat vremena na sobnoj temperaturi da se čokolada stvrdne.