ŠTEDLJIVIJI OD PRIUSA

Ford hibridnim C-Maxom objavio rat Toyoti

16.12.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Hibridni automobili tek se trebaju etablirati u Europi, no s one strane Atlantika iz dana u dan grabe sve veći udio tržišta

Toyota je kao pionir u ovom segmentu zasjela na sam vrh, ali ni konkurencija ne miruje. Ford je na osnovi europske verzije monovolumena C-Max odlučio Japancima pomrsiti račune. Automobil će se nuditi u dvije izvedbe - C-Max Energi i C-Max Hybrid.

Oba kao pogonsku osnovu koriste dvolitreni benzinski motor s Atkinsonovim ciklusom koji je uparen s električnim motorom/generatorom i litij-ionskim baterijskim paketom, no dok se baterija Hybrida puni isključivo regenerativnim kočenjem i radom benzinske jedinice, baterija modela Energi može se puniti i putem standardne 220-voltne mrežne utičnice.

Ford navodi kako su oba modela učinkovitija od Toyotinog Priusa u isključivo električnom režimu vožnje i u kombiniranom režimu kada C-Max prevaljuje 800 kilometara s jednim rezervoarom.

C-Max Hybrid i Energi na tržištu SAD-a pojavit će se početkom 2012, dok zasad nije poznato kad će ih Ford lansirati s ove strane Velike bare. VIše tehničkih detalja imat ćemo nakon službenog debija automobila na autosalonu u Detroitu.