NEOBIČAN LIJEK

Faceliftingom protiv migrene

31.07.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Liječnici su osmislili jednostavnu operaciju koja pomlađuje lice, ali istodobno i zaustavlja migrenu

Riječ je o operaciji koja traje samo sat vremena, a razveselila je mnoge ljude diljem svijeta koje muče nesnosne glavobolje. S migrenama se bori svaki osmi čovjek i to je najveći uzročnik bolovanja. Upravo zato svjetsko gospodarstvo godišnje gubi 2 milijarde funti godišnje.

Lijekovi za migrene koji su trenutačno dostupni na tržištu izazivaju razne nuspojave i kod nekih ljudi ne djeluju, ali 700 operacija zatezanja kože lica ublažilo je bol kod 90 posto pacijenata. Liječnici kažu da takav način liječenja migrena ima tek nekoliko nuspojava.

'Imam brojne pacijente koji nakon te operacije nisu imali nikakvih tegoba duže od pet godina. Presretni su i stalno mi govore da su im se životi promijenili', napomenuo je vodeći svjetski estetski kirurg Bahman Guyuron koji je i došao do toga zanimljivog otkrića.

Dr. Guyuron je shvatio da odstranjivanje dijela kože na čelu rezultira smanjenjem boli. Do toga je otkrića došao slučajno, uz potvrde pacijenata da su im migrene prestale nakon estetskih operacija.