ZBOG SEBE I PLANETA

Evo zašto treba smanjiti unos crvenoga mesa

13.09.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Crveno meso šteti ljudskom zdravlju, ali i planetu, stoga ga treba rjeđe konzumirati

Kada biste smanjili konzumiranje crvenog mesa, ne samo da biste pomogli vlastitom zdravlju, nego biste pomogli i planetu, navodi

se u najnovijem istraživanju britanskih znanstvenika. Ako se često konzumira, crveno meso izaziva niz kroničnih bolesti, a prevencija bi bila jesti ga manje.

Također, kada bi ljudi jeli manje crvenoga mesa, smanjila bi se i emisija ugljičnog dioksida i to za gotovo 28 milijuna tona godišnje, a to znači smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ne treba posebno napominjati da bi to bilo iznimno važno za naš planet.

Znanstvenici su proučavali podatke dobivene iz jednogodišnjeg istraživanja Britanaca o prehrambenim navikama stanovništva, a usporedno su proučavali i kako su štetni plinovi povezani s hranom. Dobiveni rezultati iznenadili su mnoge, ali stručnjaci kažu kako su već duže vrijeme postojale naznake o štetnosti crvenog mesa.

Kada bi ljudi, upozoravaju znanstvenici, smanjili konzumaciju crvenog mesa i to samo za pola, uvelike bi pomogli samima sebi te bi spriječili potencijalni nastanak mnogih kroničnih bolesti, a prema nekim pokazateljima čak i karcinoma. Usto, pomogli bi i planetu koji, kako upozoravaju ekolozi, nije u najboljem stanju, a taj opasni trend se nastavlja i dalja.