POZITIVNA STRANA

Evo zašto je dobro jadati se i gunđati

23.01.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Radi li se o gužvi u prometu, teškoćama s partnerom ili na poslu, gunđanje nije nužno loša stvar. Dopustiti sebi da gunđamo oko nečega i naglas iskažemo svoje nezadovoljstvo pomaže da ispustimo 'višak pare' iz sebe, izrazimo svoje mišljenje, čak i da se povežemo s drugim ljudima

Jedino je važno da nam to ne postane glavna preokupacija, piše portal Insideout.hr

Gunđanje kao odušak

Kad se svađamo s nekime, djeca nas frustriraju ili smo nečime opterećeni, gunđanje sebi u bradu ili jadanje nekome kome je stalo do nas može spriječiti eskalaciju situacije u kojoj napravimo nešto zbog čega ćemo sigurno kasnije žaliti. Puno je bolje dati si odušak odmah i reći naglas čime nismo zadovoljni, gunđati i jadati se, nego držati u sebi i na kraju izreći ružne riječi kojima ćemo zaista uvrijediti nečiju osobnost i povrijediti tu osobu. Gunđanje nam može pomoći da se smirimo, da drugima damo do znanja kad nam nešto ne odgovara i da se osjećamo lakše zbog toga što nas muči. Puno je zdravije izreći stvari naglas, nego ih držati unutra da nas 'truju' i čine mrzovoljnima, loše raspoloženima i nezadovoljnima sobom, drugima i životom.

Jadanje povezuje

Grupno jadanje i gunđanje, koje je usmjereno u istom pravcu i ima isti cilj, povezuje ljude i djeluje energizirajuće i iscjeljujuće. Grupa se usmjeri na neku osobu, događaj, uzrok i svi imaju isti stav, svi su protiv, svi gunđaju skupa. Takvo zajedničko gunđanje i jadanje stvara moment mira i kohezije u grupi. Svi su, ako ništa drugo, povezani u svojoj nesreći. Takve seanse gunđanja u grupi istomišljenika na kraju mogu rezultirati nekom konstruktivnom idejom i akcijom. Mogu se izroditi neke kreativne ideje kako da se stane na kraj tome što grupnu muči i tišti ili mogu dobiti međusobnu podršku kako se lakše nositi s nekim problemima i potencijalno bezizlaznim situacijama.

Gunđanjem izražavamo sebe

Jedno je biti nezadovoljan nečime, a drugo je to čuti izrečeno naglas. Kad nezadovoljstvo napokon izrečemo, možemo ga sagledati iz drugačije, eksternalne perspektive. Možemo svoje nezadovoljstvo izreći drugima, dati im do znanja da nešto nije u redu, čak i izraziti neki vid političkog protesta. To može biti prvi korak u poduzimanju neke organizirane inicijative koja vodi k promjenama.

Važno je imati mjeru

U redu je gunđati s vremena na vrijeme i biti nezadovoljan, no ako nam je to jedina tema razgovora, vrijeme je da se zapitamo i istražimo koji razlozi leže u pozadini. Konstantno gunđanje je vrlo loša i vrlo zarazna navika. Jednom kad gunđanje prijeđe u stalnu naviku, teško je prestati. Osobe koje stalno gunđaju vrlo su frustrirajuće za okolinu, a da ne govorimo o njihovom nedostatku tolerancije. Oni su kao mali prinčevi i princeze koji odrastu u kraljeve i kraljice. Misle da su svemoćni i ne mogu podnijeti kad se svijet ne prilagođava njihovoj volji. I tako gunđaju zbog apsolutno svega i ne mogu prihvatiti realnost. Odriču se svoje odgovornosti i očekuju od svih drugih da riješe situaciju. To je teško za njihovu okolinu, no i njima jako šteti jer žive nezadovoljni, na prvu teškoću traže rastavu braka, drugi posao i u biti ne znaju kako biti odrasli odgovorni ljudi.



Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr