ZA ZDRAVLJE

Evo zašto biste trebali svakodnevno piti ovaj napitak s medom koji pouzdano 'bilda' imunitet

27.10.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Jak imunitet nikad nije bio važniji osobito sad dok se još uvijek moramo nositi i s globalnom pandemijom koronavirusa, ali i 'klasičnim' boljkama tijekom jeseni i zime poput viroza ili gripe

Već smo isprobali i pomalo egzotične napitke za zdravlje poput neobičnih kombinacija aromatičnog lattea od kurkume ili napitaka s đumbirom, sveprisutne matche....

Ipak, postoji i jednostavniji način, naime s lokalnim sastojkom koji gotovo svi imaju kod kuće: med.

Ako ste intenzivno razmišljali o tome na koji način 'nabildati' imunitet, zašto ne biste isprobali i nešto što svi imamo u svojem domu, a stoljećima se koristi kao snažan pojačivač imuniteta - med.

Ova ukusna namirnica ima nevjerojatne blagodati i za zdravlje, ali i ljepotu (navodno i za mršavljenje), pa ga slobodno uključite u svakodnevni jelovnik. Dakako, dobro pripazite i na podrijetlo budući da je dobro poznato kako na tržištu postoji veliki broj prozvoda koji zapravo sadržavaju nažalost vrlo malo samoga meda pa je preporuka kupovati kod proizvođača s certifikatima.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju

Jedan od vrlo hvaljenih napitaka je i voda s medom, što je objašnjavaju stručnjaci sjajan način za započeti dan.

Kako bi tijelo optimalno apsorbiralo sastojke, popijte ovaj napitak na prazan želudac. Želite li zaštititi svoje tijelo od prehlade i sličnog, ovaj napitak bi trebali dodati na svoj meni svaki dan natašte. Za one koji žele smanjiti stres i poboljšati san, najbolje je popiti napitak neposredno prije spavanja.

Zbog čega je med toliko cijenjen? On ne samo da djeluje poput antibiotika i pomaže kod zacjeljivanja rana, također sadrži vitamine (npr. vitamin C), elemente u tragovima (npr. željezo i cink) i minerale (npr. kalcij). Dakle, sve u svemu, riječ je o čudesnom oružju za naš imunološki sustav - ne samo da djeluje kao prirodni antibiotik protiv bakterija, med štiti organizam svim vrstama vitamina i minerala. Osim toga, vitamini i drugi sastojci (npr. riboflavin ili vitamin B2) također smanjuju razinu stresa - stoga nije čudo da su mlijeko ili voda s medom provjereno sredstvo za spavanje.

Kako pripremiti vodu s medom:

Za izradu baze potrebni su vam samo dva sastojka:

Sastojci:

1 žlica meda

200 ml vode

Zagrijte malo vode i pomiješajte u čaši s oko 1 žlicom meda. Zbog topline, želasta tvar se otapa i miješa s vodom.

Savjet: Med je vrlo osjetljiv na visoke temperature, stoga nemojte koristiti prevruću vodu. Najbolje je koristiti temperaturu ne veću od 38 stupnjeva!

'Medenu vodu' možete pomiješati i s cimetom, đumbirom, limunom, kurkumom...