UMJERENO SA ŠAMPONOM

Evo što niste znali o pranju kose!

01.03.2012 u 09:16

Bionic
Reading

Nije dobro preredovito, puno pjene ne znači kvalitetu, budite nježni s mokrom kosom – novodobna navika svakodnevnog pranja kose nije nužno zdrava ni korisna. Evo nekoliko savjeta kako ćete je doista zaštititi

Pranje kose za vas je vjerojatno obična svakodnevna aktivnost. Ne razmišljate puno o tome. Možda još napola spavate, radite planove za dan pred sobom, dok vam šampon klizi niz ramena. Self.com donosi nekoliko savjeta kako da izvučete najviše koristi iz tog malog higijenskog rituala.

Je li potrebno dva puta šamponirati kosu?

Ne. Jedno pranje je sasvim dovoljno, osobito ako često perete kosu. Šamponi sadrže kemikalije koje ispiru masnoću i nečistoću, i svaki dobar šampon to će učiniti u jednom pranju.

Ipak, svakako ste primijetili da je pjena bogatija u drugom pranju. Jednostavno zato što nečistoća umanjuje efekt stvaranja pjene. Kada drugi put nanosite šampon, kosa je čistija, na njoj je manje masnoće, pa se i šampon više pjeni.

Prečesto pranje kose može biti štetno za vašu kosu i isušiti vaše vlasište. Također, imajte na umu da su voda i šampon neprijatelji bojene kose. Jedini razlog zašto biste trebali dva pranja je ako ste koristili puno kemijskih učvršćivača ili kemijskih dodataka (posebno onih na osnovi silikona) i ako neredovito perete kosu. Za učvršćivače ponekad treba dva pranja da bismo ih posve odstranili.

Više pjene znači čišću kosu?

Jedno pranje je sasvim dovoljno, osobito ako često perete kosu
Ne. Šamponi imaju više različitih svojstava – dva glavna su da uklanjaju nečistoću i da se pjene. No ta dva svojstva ne utječu jedno na drugo. Pojednostavljeno, sredstvo za pranje može efikasno čistiti bez puno pjene. Jednako, ako je vaša kosa prekrivena mjehurićima, to još uvijek ne znači da će biti dobro oprana.

To je posao kemijske industrije – kako da postignu kvalitetan omjer jednoga i drugoga. Puno pjene više doprinosi našem dojmu o šamponu negoli doista djeluje. Naravno, to ne znači da je obilje sapunice samo po sebi loše – ali ako želite biti sigurni da su šamponi efikasni, odaberite one koji su etiketirani kao proizvodi za dubinsko čišćenje.

Treba li četkati mokru kosu?

Ne. Mokra kosa je puno osjetljivija na oštećenja nego suha. Čak i trljanje ručnikom može imati učinak obrnut od željenog – ostaviti pukotine na vanjskoj stjenci vlasi. Budite posebno oprezni s mokrom kosom – ako je sušite ručnikom, budite vrlo nježni. Ako je češljate, činite to prstima ili četkom sa širokim zupcima.

Zaključak

Početi (ili završiti) dan pranjem kose i toplim tušem nesumnjivo je ugoda, ali pri tome imajte na umu da time možda činite više štete nego koristi za svoju kosu. Često pranje nije neophodno, jer više iscrpljuje kosu nego što je hrani i održava.