omiljene 'sambice'

Evo kako su najpoželjnije tenisice današnjice osvojile modni svijet

27.07.2023 u 15:43

Bionic
Reading

Adidasove Samba tenisice osvojile su srca kraljica ulične mode i brojnih holivudskih zvijezda, a mogu se pohvaliti i impresivnom 50-godišnjom tradicijom

Holivudske modne ikone oduvijek su bile poznate po opsesiji s dizajnerskim torbicama, ali zaluđenost It tenisicama znatno se rjeđe događa. No, upravo to pošlo je za rukom Adidasu čiji je Samba model postao neizostavan komad u garderobi svake trendseterice.

Ove sezone gotovo da ne postoji zvijezda ulične mode koja ih nije nosila, od Hailey Bieber preko Katie Holmes do manekenke Emily Ratajkowski, čineći ih uvjerljivo najpopularnijim modelom tenisica ove sezone.

No, malo tko zna da ovaj modni klasik ima korijene stare preko 50 godina. Naime, 'sambice' se povezuje s Adidasovim kultnim modelom 70-ih čije su tri pruge postale simbol sportske odjeće i obuće.

Najbolje i najgore tkanine za ljetne vrućine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; Montaža Neven Bučević

Širu popularnost doživjele su 90-ih godina kada su ih proslavila braća Gallagher, noseći ih na Oasisovim koncertima. Uskoro im je svjetsku slavu donio i film 'Trainspotting' u kojem glavni lik Mark Renton (Ewan McGregor) nosi bordo model Samba Super.

  • +2
Hailey Bieber Izvor: Profimedia / Autor: 7/MEGA / THE MEGA AGENCY / THEHOLLYWOODFIX.NET / BACKGRID / BACKGRID USA / PROFIMEDIA

U moderno doba, daleko su od statusa sportske obuće, a to najviše mogu zahvaliti It djevojkama koje se od njih ne odvajaju, noseći ih u kombinacijama koje variraju od ležerne ulične mode do efektnog vintage stila.

Manekenka Emily Ratajkowski njihov je zagriženi fan, baš kao i Kaia Gerber koja ih nosi u kombinaciji s francuskom modom, dok ih Bella Hadid nepogrešivo kombinira s boho komadima.

  • +4
Adidas Samba Izvor: Promo fotografije / Autor: Adidas promo

Konačnu potvrdu dale su im zvijezde poput Rihanne, Olivije Wilde i Jennifer Lawrence koje su ih nosile u mnogobrojnim casual outfitima te im osigurale status najpoželjnijih tenisica današnjice.