uživajte u vrtu

Evo kako pripremiti svoj vrt za proljeće: Ovo su najbitniji zadaci u ožujku

06.03.2024 u 17:39

Bionic
Reading

Početak ožujka idealno je vrijeme za neke od najvažnijih poslova u vrtu kao što je sadnja cvijeća, uklanjanje korova i briga o travnjaku

Iako kalendarski još nije počelo, proljeće je definitivno stiglo u naše vrtove, a kako biste u njima čim prije mogli provoditi mnoštvo vremena, sada je pravi čas za obaviti neke od ključnih poslova.

Čišćenje terase, sadnja ruža i trajnica te uklanjanje korova samo je dio zadataka koje je najbolje napraviti početkom ožujka kako biste što dulje mogli uživati u plodovima svog rada.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Uklonite korove

S porastom temperature krene i novi rats korova, koji kao da su jedva dočekali prve zrake sunca da bi ponovno 'obogatili' vaš vrt. Ako se s njima uhvatite u koštac u ovom periodu, čim se pojave, možda ćete uspjeti u potpunosti spriječiti njihovo ponovno nicanje, čime ćete se spasiti dodatnog posla u budućnosti.

Očistite terasu

Nakon zimskih mjeseci doći će do nakupljanja prljavštine i raznih gljivica pa će terasu trebati dobro očistiti kako bi opet blistala punim sjajem. To možete učiniti pranjem jakim mlazom ili miješanjem vode i octa koje ćete preliti po površini pa izribati grubom vrtnom metlom.

Sada je također dobro vrijeme za čišćenje vrtnog namještaja u kojem ćete moći provoditi sate i sate na divnom proljetnom suncu.

Pripremite zemlju

Ako odvojite vrijeme za kvalitetnu pripremu zemlje, svojim ćete biljkama dati ono najvažnije za njihov rast. Ovisno o tome što želite posaditi, možda ćete htjeti ispuniti svoje tlo esencijalnim hranjivim tvarima dodavanjem proizvoda poput gnojiva ili komposta.

Odjenite vrt u proljetno ruho

Naravno, ožujak je i savršeno vrijeme za svima najdraži zadatak - odabir i sadnju predivnog cvijeća koje će vašoj okućnici dati očaravajući spoj boja i mirisa. Narcise, tulipani, jaglaci, ljubičice ili divne lukovice u teglama, samo su dio ogromne ponude između koje je zaista teško odlučiti se za one najljepše kojima je mjesto u vašem vrtu.

Nemojte zanemariti travnjak

Također, početak ožujka, posebno ovako toplog, vrijeme je za pojačanu brigu o travnjaku, koja uključuje uređivanje područja na kojima nedostaje trave, kao i onih koji su pretrpjeli eventualnu štetu u zimskom periodu. Uz to, uklonite mahovinu koja je izrasla tijekom jeseni i zime, ad a biste je se riješili, jednostavno nanesite neko od kupovnih sredstava ili stavite sloj pijeska za travnjake.

Držite puževe podalje

Puževi vole vlažno, toplije vrijeme pa je najbolje da sada poduzmete odgovarajuće mjere opreza. Ovo je idealno vrijeme za stavljanje prvih kuglica i peleta koji odbijaju puževe prije nego što unište vaš vrt, ili upotrijebiti domaće alternative poput zdrobljenih ljuski jajeta.

Provjerite svoje alate

No, čak i prije nego što se upustite u ove poslove, dobro provjerite stanje svog alata jer je upravo on ključan u efikasnosti radova u vrtu. Procijenite je li hladno vrijeme i vlaga uzrokovala otupjelost ili hrđu te očistite i naoštrite predmete poput lopata, škara i pila u skladu s njihovim stanjem.