RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Evo kako pileća prsa pripremiti na zanimljiv način

21.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Avokado je voće koje je kod nas naišlo na plodno tlo, iako je razmjerno skupo u našim marketima. Popularizacijom meksičke hrane u Hrvatskoj dolazi i do popularizacije korištenja avokada u različitim salsama, od kojih je najpopularnija guacamole

Prije skoro 25 godina, kada sam ga prvi put probao, ostao sam razočaran njegovom mekanom, maslac-teksturom i ne previše uzbudljivim okusom. Počeo sam ga poštivati tek u različitim kombinacijama u kojima ta njegova tekstura i okus znaju 'smiriti' različita jela.
Izvrsno paše uz kisele stvari kao što su limun i rajčica te dobro podnosi chilli koji je karakterističan dodatak guacamoleu. Više sam ga puta posluživao i jeo uz sirovu tunu, rakove i mariniranu ribu, ali i s piletinom. Avokado i korijander su također dvije komplementarne stvari. Vrlo ga se često može vidjeti u sushiju, salatama, hladnim ljetnim juhama, ali i u fast food prehrani ukomponiranog u sendviče i tortilje.

Inače, avokado je podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, ali se u današnje doba uzgaja i u Aziji i Sjevernoj Americi gdje je također vrlo popularan. Inače, avokado se naziva i aligatorskom kruškom zbog hrapave kože. Danas u svijetu imamo oko 80 vrsta avokada od kojih su najpopularnije sorte hass, fuerte, bacon, pinkerton, reed...

Savjet više

Avokado je najlakše očistiti ako ga se prereže po dužini, a koštica se vadi tako da se u nju zabije i okrene nož. Tako će najlakše izaći van.

Nutritivno govoreći, avokado je izuzetno zdrava namirnica. Pun je vitamina C i E, sadrži oleinsku kiselinu koja pomaže u snižavanju kolesterola i njegovog štetnog djelovanja. Također, avokado u sebi sadrži i kalij. Najpoznatiji proizvod od avokada je njegovo ulje kojem je osim nutritivnih velika prednost i činjenica da mu je točka vrenja na 255 stupnjeva, dok je za maslinovo ulje 208.

I zato, sljedeći puta kada budete u marketu i naletite na avokado, slobodno ga uzmite, popipajte, izaberite mekše komade, ali ne premekane, tvrdi ne dolaze u obzir. Pokušajte nešto drugačije, nešto uzbudljivo, potražite recepte i istražite njegove mogućnosti. Obogatite svoj meni i iznenadite ukućane i goste ili, ako nikog drugog, sebe. Ne bojte se, avokado ne grize.

Marinirana pileća prsa s divljom rižom i salatom od avokada, rajčice i korijandera

Za marinirana pileća prsa:

1 kom pilećih prsa (cca 150 g)
Sol
Chilli
Papar
Limunov sok (1 kom)
Sjemenke korijandera (prstohvat)
2 češnja češnjaka

Marinirana pileća prsa s divljom rižom i salatom od avokada, rajčice i korijandera

Pileća prsa pustiti nekoliko sati u frižideru u mješavini limunovog soka, soli, papra, chillija, zdrobljenih sjemenki korijandera, češnjaka i ulja. Kada je vrijeme za pečenje, obrisati ih te ih ispeći na zagrijanoj nauljenoj tavi pazeći da ih se ne presuši.

Za salatu od avokada, rajčice i korijandera:

4 cherry rajčice
Četvrtina zrelog oguljenog avokada
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Sok polovice limuna
Malo svježeg sjeckanog luka ( mladi bi bio izvrsan)
Listovi korijandera

Avokado i rajčicu narežemo na kockice, dodamo luk i sjeckani korijander te sve začinimo s malo soli, papra, limunovog soka i maslinovog ulja te rashladimo u frižideru.

Divlju rižu skuhamo u slanoj vodi.

Na tanjur položimo rižu, na nju stavimo narezana pileća prsa te sve pokrijemo s nekoliko žlica rashlađene salate.