KVALITETAN ŽIVOT

Evo kako održati svoju mačku zdravom

05.01.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Kvalitetna prehrana, preventivna cijepljenja i tretmani protiv parazita čine najmanje 50 posto zdravlja vaše mačke

Svaka mačka je posebna i ima specifične prehrambene potrebe. One se razlikuju ovisno o dobi te određenim stanjima za vrijeme mačjeg života, piše Mačkarica

Kod noseće ženke prvo ćete uočiti povećanu potrebu za hranom, a tek zatim povećanje opsega trbuha. Ženka tijekom zadnje trećine trudnoće treba sve više manjih obroka.

Kako bi zadržala dovoljnu količinu mlijeka, majka mačka nakon poroda treba barem dvostruke uobičajene porcije. Hrana treba biti kvalitetna i pružati dovoljno energije, kao i hranjivih tvari. Preporučuje se da majka mačka za vrijeme dojenja jede hranu namijenjenu mačićima jer je ona visoko probavljiva, hranjiva i energetski jaka, a na taj način će i prijelaz mačića na hranu namijenjenu njima biti lakši – jer će svi moći jesti isto.

Mačići se nakon četiri tjedna počinju zanimati za hranu njihove majke, a prehrana im treba biti temeljena na češćim malim obrocima.


Kako mačići odrastaju, broj obroka se treba smanjivati dok se ne svedu na dva do četiri dnevno, najčešće u dobi od šest mjeseci. Većina pasmina završava svoj razvoj u dobi od oko godinu dana.

Prilikom odabira hrane možemo se voditi starošću mačke jer ćemo na taj način biti sigurni da smo zadovoljili sve potrebe svoje ljubimice.

Sterilizirane mačke trebale bi jesti hranu namijenjenu njima jer na taj način smanjujemo mogućnost pretilosti dok starije mačke trebaju posebnu prehranu koja će zadovoljiti sve njihove potrebe, od zdravlja zglobova pa do normalne funkcije bubrega.

Više o svemu pročitajte na Mačkarici