EKOLOŠKI I ZDRAVIJE

Evo kako možete obojiti jaja na prirodan način

13.04.2017 u 06:42

Bionic
Reading

Ako još niste probali, ovog Uskrsa neka vam stol krase pisanice bojane namirnicama poput luka, kurkume, špinata ili borovnica

Jaja možete prije bojanja iscrtati pastelama umjesto tradicionalnog rastopljenog voska pa će taj dio manje primiti boju. Pastelama je sve zajedno brže, a i zgodno je za djecu.

Još jedna zgodna ideja je ta da jaje prije bojanja omotate običnim elastičnim gumicama, a kada ih poslije skinete jaja će biti unikatna i različita.

Prirodno bojanje oduzima nešto više vremena nego kada gotove boje samo uspete u toplu vodu, ali su ekološke i zdravije pa poslije jaja možete jesti bez bojazni.

Luk - smeđa boja

Jedna od najpoznatijih namirnica koje se koriste za bojanje jaj je luk. Njegove ljuske treba prokuhati s vodom i dodati žlicu octa, a zatim potopiti jaja te ih pustiti da stoje dok ne dobijete željenu smeđe crvenkastu nijansu.

Sok od višnje - crvena

Jedan od najjednostavnijih načina da dobijete crvene pisanice jest da ih uronite u sok od višnje.

Cikla - roza prema ljubičastoj

Naribajte svježu ciklu, dodajte žlicu bijelog octa i pomiješajte s vodom. Uronite jaja i pustite da postanu lijepo crvena.

Borovnice - plava

Niti u ovom slučaju nema kuhanja. Uzmite smrznute borovnice, pustite da se otope pa ih usitnite što više. Dodajte vode i žlicu octa pa otopite jaja u pripravak dok ne dobijete željenu nijansu. Inače može poslužiti i sok od borovnice.

Špinat - zelena

Listove špinata stavite u vodu, dodajte žlicu octa pa kuhajte s jajima i poslije ostavite u vreloj vodi dok ne dobijete lijepu nijansu.

Kamilica ili kurkuma – žuta

Nekoliko žlica kurkume prokuhanih u vodi sa žlicom octa jajima će dati lijepu žutu boju. No tako obojena jaja su osjetljiva na dnevnu svjetlost pa znaju brzo izblijedjeti. Druga je opcija ta da ih kuhate u čaju od kamilice.

Nakon što se posuše, obojene pisanice možete premazati uljem kako bi dobile sjaj.