KAD JE NAJRANJIVIJI?

Evo kako ćete znati hoće li vaš brak potrajati

08.02.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Dugo se vjerovalo u prokletstvo sedam godina braka koje kaže da su odnosi u tom periodu najranjiviji. No statistika pokazuje da je brak najosjetljiviji u četvrtoj i petoj godini zajedničkog života te da muž i žena koji ostanu zajedno sedam godina imaju veliku vjerojatnost da izdrže do kraja

Parovi koji ostanu u braku sedam godina vjerojatno će i dalje biti zajedno, tvrde stručnjaci u studiji koja pokazuje da je mit o prokletstvu sedam godina doista samo - mit. Ako su muž i žena ostali zajedno sedam godina, imaju velike izglede da će njihov brak trajati. Nakon deset godina braka vjerojatnost da će se razvesti smanjuje se napola, prenosi Daily Mail.

Studiju u kojoj se tvrdi da su parovi najosjetljiviji na razvod u ranim godinama potpisuje zaklada Marriage Foundation, a također se ističe da muškarci i žene ne biraju dovoljno pažljivo životnog partnera. Za to se krivi rastući trend kohabitacije pa parovi žive zajedno umjesto da donesu čvrst izbor o tome s kime žele provesti svoj život. Studija, temeljena na svježim statističkim podacima u Velikoj Britaniji, naglašava da je brak i dalje mnogo stabilniji od drugih oblika odnosa.

Parovi su izloženi najvećem riziku od razvoda nakon četiri ili pet godina braka, no nakon toga im se poboljšavaju šanse da će zajedno provesti život. Nakon deset godina braka vjerojatnost rastave je 20 posto, a rastat će se samo jedan od 100 parova koji su u braku već 40 godina.

Autori studije kažu kako su utvrdili da se polovica svih razvoda dogodi u prvom desetljeću braka. Britanska je statistika također pokazala da je stopa razvoda u prvih deset godina braka pala u posljednjih nekoliko godina.

Objašnjava se to puno kvalitetnijim izborom današnjih parova u odnosu na parove koji su se vjenčali devedesetih ili početkom novog stoljeća.

Prokletstvo sedam godina nije ništa više nego mit koji je promovirao Hollywood, zaključuje se u izvješću. 'Najviša stopa rastava događa se u četvrtoj ili petoj godini braka. Da postoji prokletstvo sedam godina braka, mogli bismo očekivati više stope razvoda od šeste godine nadalje. To nije slučaj.'