IZNENAĐENJE!

Električni automobili su dvostruko štetniji za okoliš

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 11.10.2012 11:43
  • Objavljeno 11.10.2012 u 08:54
hibrid

hibrid

Izvor: Screenshot / Autor: cc

Tako barem kaže posljednja studija koju su proveli znanstvenici Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije u kojoj se u obzir uzeo čitav proizvodni proces, kao i energetske potrebe ovih automobila

Lanac proizvodnje električnih automobila, kaže studija, dvostruko je štetniji za okoliš od proizvodnje klasičnih automobila s motorima na unutarnje sagorijevanje.

'Električna vozila pokazuju potencijal za značajno ugrožavanje zdravlja ljudi, balansa ekosustava i čistoću rezervi pitke vode. Rezultati istraživanja ovise o izvoru električne energije, potrošnji, životnom vijeku automobila i ciklusima izmjene baterijskog sklopa', pišu Norvežani.

Drugim riječima, električna vozila su ekološki prihvatljiva u onolikoj mjeri u kolikoj je ekološki nastrojena infrastruktura koja se svakodnevno koristi.

Ukoliko energija dolazi iz obnovljivih izvora, poput solara i vjetroelektrana te ako vijek trajanja vozila nadilazi 150.000 prevaljenih kilometara, električni automobili mogu imati 10 do 24 posto manje potencijala za zagađivanje okoliša od konvencionalnih automobila.

U protivnom - štetan utjecaj prilikom proizvodnje ovih automobila debelo nadilazi njihovu ekološku komponentu. Dobro je znati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi