RAJ ZA SLADOKUSCE

Duh Francuske zaživio i u Zagrebu: Vrste kolača i kruha zbog kojih ćete zaboraviti na svaku dijetu

28.02.2018 u 06:48

Bionic
Reading

Tko ne bi poželio na trenutak, barem u mislima, osjetiti dašak Francuske i uživati u ukusnim slasticama, croissantima koji se tope u ustima te macaronsima koji nas mame na prvi pogled i ostalim slasnim kolačima?

Sve to je odnedavno moguće u jedinstvenoj slastičarnici i pekarnici La Marquise Boulangerie & Patisserie, a otvorio ju je francuski bračni par Céline i Sebastien Vermant koji su se s troje djece trajno naselili u Zagrebu.

Céline i njezinog supruga nije nimalo pokolebalo to što je u Zagrebu velik broj pekarnica jer, kako kažu, njihovi su proizvodi u cijelosti napravljeni od prirodnih sastojaka, bez aditiva, umjetnih bojila ili aroma.

Par je skupa obišao gotovo cijeli svijet, a nakon života u Americi, Kanadi, Engleskoj i Sloveniji odlučili su se nastaniti u Hrvatskoj.

Slastičarnice koje su imali u tim državama prodali su nakon što su se preselili, objašnjava Céline.

'Vrlo često, dok smo živjeli u Sloveniji, dolazili smo u Zagreb i oduševio nas je. Ujedno smo tako ispitivali tržište te smo se odlučili preseliti i krenuti s poslom', rekla nam je Céline Vermant. Sve o slastičarstvu i pekarstvu naučila je od svog supruga Sebastiena, koji je u Francuskoj pohađao CFA školu te je postao majstor slastičarstva, pekarski stručnjak i dizajner čokolade, ujedno stekavši certifikat predavača.  

Budući da su živjeli poput modernih nomada seleći se iz zemlje u zemlju, upitali smo Céline što to Zagrepčani najčešće kupuju.

'Svako podneblje ima svoje omiljene proizvode, a Zagrepčani najčešće kupuju naše kolače jer su drukčiji i uvijek svježi', objašnjava Céline, otkrivši kako joj se od naših slastica najviše sviđaju kremšnite.

Lokalnu gastronomiju usporedila je s bakinom kuhinjom, a u Zagrebu, dodaje, ima jako dobrih restorana.

Zanimalo nas je i jesu li imali puno problema s našom birokracijom prilikom pokretanja posla.

'Pa nije bilo toliko komplicirano. Birokracija je svugdje slična, no možda je nešto dulje trajalo', rekla je.

Što se tiče Francuske, jedino im, kako kaže, nedostaju sirevi.

  • +12
La Marquise Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U Hrvatskoj su odlučili započeti novi život jer se jako sviđa Zagreb.

'Željeli smo se skrasiti s djecom u mirnoj zemlji u kojoj je sigurno odrasti. U Zagrebu nam se sve sviđa, a osobito to što nema zloglasnih kvartova. Naša su djeca odrastala u mnogim zemljama, govore nekoliko svjetskih jezika, naviknuli su upoznavati različite kulture i nadam se da će jednog dana zbog svega toga imati bolje prilike za posao', kaže ona.

Francuski bračni par uz pomoć trojice Francuza - pastry chefa i dva pekara - kreira ukusne proizvode koji rijetko koga, što ukusom, što izgledom, mogu ostaviti ravnodušnim.

Pa što nam to nude ovi kreativni Francuzi? Prije svega, tu su macaronsi koji naprosto mame da ih probate, croissanti s bademima, prefini tarte tropezienne ili poznati francuski specijalitet Paris-Brest. A tek kruh? Definitivno treba isprobati sve vrste jer se radi o iznimno ukusnim proizvodima, poput kruha s dodatkom crnog vina ili sira, spomenimo samo neke, jer Francuzi smatraju kruh posebnim jelom u kojem se uživa.

Vermantovi u svojoj ponudi imaju više od stotinu slastičarskih proizvoda, a osim dviju maksimirskih lokacija, planiraju otvoriti svoju pȃtisserie u središtu grada, točnije u Petrinjskoj ulici, a zatim i na Bundeku.