provjerena formula

Duga ili kratka kosa: Pravilo 5,5 cm otkriva točno koja vam frizura najbolje pristaje

11.02.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Naravno, duljina kose stvar je ukusa, a najvažnije je odabrati frizuru koja se vama najviše sviđa i s kojom ste sami najzadovoljniji. No, jeste li se ikada zapitali koja bi vam frizura mogla najbolje pristajati? Pravilo od 5,5 cm otkrit će vam odgovor na to pitanje

Oduvijek ste željeli isprobati kratku frizuru, ali se bojite da vam kratka kosa možda neće pristajati? Ili posve obrnuto, smatrate da kratki bob ili pixie lijepo naglašav vaše crte lica, ali se ipak pitate da li bi vam duga kosa bolje pristajala?

Kada je riječ o frizuru, bez obzira na vodeće trendove i savjete stručnjaka, uvijek je najvažnije odbrati onu s kojom ste sami najzadovoljniji. No, ako vas ipak zanima koja vam dužina kose najbolje pristaje, odgovor potražite u pravilu od 5,5 centimetra.

Kako funkcionira pravilo od 5,5 cm i kako ga primijeniti za savršenu frizuru?

Vjerovali ili ne, ali frizura koja najbolje pristaje vašem licu može se izračunati, a prema pravilu za koje je potrebno malo matematike, optimalna duljina kose ovisi o kutu čeljusne kosti. Formula je osmislio tim stručnjaka za kosu iz linije za njegu kose John Frieda i namijenjena je izračunavanju pristaje li vam više kratka ili duga kosa. A za to ne morate ići u frizerski salon, lako ćete saznati kod kuće. Sve što trebate je ravnalo, olovka i ogledalo.

Upute za korištenje pravila od 5,5 cm:

  • Stanite ispred ogledala.
  • Uzmite olovku i postavite je vodoravno ispod brade.
  • Nakon toga uzmite ravnalo i postavite ga pod pravim kutom na olovku i gurnite do razine ušne resice.
  • Na kraju jednostavno izmjerite udaljenost od ušne resice do špica olovke okomito prema dolje.

No, zašto se pravilo zove 5,5 cm? Vrlo jednostavno: Ako je udaljenost koju ste izmjerili u zadnjem koraku manja od 5,5 cm, odgovara vam kratka frizura. Ako je veća od 5,5 cm, dulja kosa će vam ipak bolje laskati.

Kratka ili duga kosa? Što još treba uzeti u obzir osim pravila 5,5 cm?

Naravno, matematička formula nije presudna za odabir željene frizure, ali bi vam mogla pomoći u odluci. Osim toga, oblik lica ili tekstura kose također igraju važnu ulogu u tome koja frizura može biti najbolji odabir.