NE MOŽE LAKŠE

Donosimo recept za kebab iz pećnice koji je zaludio društvene mreže

20.11.2025 u 11:48

Bionic
Reading

Obožavatelji kebaba došli su na svoje. U omiljenoj hrani više ne morate uživati samo u izlascima. Zahvaljujući TikTokeru koji se krije iza MezeMike, kebab sada možete napraviti i kod kuće. Uz malo strpljenja, dobar umak i mekano domaće pecivo dobit ćete jelo za prste polizati

Ljubitelji kebaba pozor. Omiljeno jelo sada možete napraviti i sami kod kuće i to zahvaljujući TikTokeru MezeMikeu, čiji je recept, koji je donio sa Cipra, postao pravi hit na društvenim mrežama.

U posljednjih nekoliko dana, otkako je MezeMike objavio svoj video recept, isti je postao viralan, a kako i ne bi kada vam za izradu istoga nije potrebno apsolutno ništa od aparature koju prodavači kebaba koriste.

Najveći trik? Kvalitetno, sočno meso koje se peče ravnomjerno i bez isušivanja, te pita pecivo koje se napuhne u savršeni džep spreman primiti sve slasne sastojke.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Donosimo vam provjereni recept za domaće pita pecivo koje uvijek uspijeva, te aromatični döner. Sve zajedno daje onaj prepoznatljivi street food štih, ali u kućnoj, zdravijoj i ukusnijoj verziji.

@foodstop10 Many of you requested a step by step for Pita bread recipe! So here it is hope that helps! Save to make it later it will always be your favorite recipe trust me😍 #pitabread#breaderecipe#dough#homemadebread#softbread ♬ original sound - FoodStop

Pita bread

Sastojci:

  • 7 šalica glatkog krušnog brašna
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica instant suhog kvasca
  • 2.5 šalice tople vode (količina ovisi o brašnu)

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac, dodajte maslinovo ulje i toplu vodu pa mijesite mikserom ili ručno. Nastavite mijesiti na radnoj površini dok tijesto ne postane glatko i mekano, a potom ostavite da odmara 1 sat, dok se ne udvostruči.

Podijelite tijesto na kuglice, kratko odmorite 5 minuta, pa razvaljajte na srednju debljinu. Stavite na krpu, pokrijte i ostavite da odmara još pola sata. Zagrijte tavu na srednje jako i pecite pecivo 5 sekundi pa okrenite, a potom okrećite s jedne na drugu stranu dok se ne počne napuhavati. Po potrebi lagano pritisnite da se zrak rasporedi. Dobit ćete mekano pecivo s velikim džepom - idealno za kebab.

@mezemike Cooking homemade Döner kebab while travelling In Cyprus - easy Fakeaway / healthy takeaway alternative #fakeaway #donerkebab #kebab #easyrecipes #foodvlog ♬ More of My Time (Lofi) - Muspace Lofi

Kebab

Sastojci:

  • 1 kg mljevenog mesa
  • 50 ml maslinova ulja
  • 4–5 žlica običnog jogurta
  • 2 žlice paprike
  • 2 žličice papra
  • 1 žlica čilija
  • 2 žlice kumina
  • 2 žlice origana
  • 1 žlica soli
  • 2 usitnjena (blendana) luka

Priprema:

Luk usitnite u potpunosti da dobije oblik kaše, ubacite ga u mljeveno meso i dodajte sve začine te sve sjedinite. Kada ste gotovi, prebacujte dio po dio na papir za pečenje, prekrijte ga drugim papirom i s valjkom što bolje rastanjite. Nakon što postignete savršenu debljinu, motajte ga i zaravnajte, te sve postavite na pleh i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Negdje na pola pečenja izvadite pleh iz pećnice i iscijedite višak tekućine kako se kebab ne bi kuhao, već pekao. Kada je gotovo, izvadite van, odmotajte i natrgajte meso. Tko želi, može politi limunovim sokom meso, pomiješati i staviti još 5 do 10 minuta u pećnicu kako bi postalo hrskavije.

Bijeli umak za kebab

Sastojci:

  • 1 šalica majoneze (možete pola šalice običnog jogurta i majoneze, ili pola šalice kiselog vrhnja i majoneze)
  • ¼ šalice vode
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • ¼ žličice mljevenog kima
  • ¼ žličice mljevenog sumaka
  • ¼ žličice mljevenog kardamoma
  • Malo mljevene kurkume (samo prstohvat)

Otvorite toplo pita pecivo, namažite umakom i potom dodajte meso narezano na tanke trakice. Ubacite kupus, salatu, krastavce, luk i malo feta sira. Dobar tek!