tportal putuje

Dobar provod u Maleziji je zagarantiran; ova očaravajuća zemlja raj je za ljubitelje hrane, a nudi povoljan smještaj i šoping

25.03.2023 u 07:06

Bionic
Reading

Kada jednom posjetite Maleziju, državu u srcu Azije koja broji gotovo 34 milijuna stanovnika, ništa više neće biti isto. Zamislite razvijeni Zapad u ruhu dalekog Istoka, obavijen prirodnim ljepotama. Otočja i bivši glavni grad Kuala Lumpur privlače sve veći broj turista, a Malezija općenito ima toliko toga ponuditi da će se i najzahtjevniji turisti dobro provesti

Priznajem, prije samog poziva na putovanje, znao sam jako malo o državi koja je fenomen tog udaljenog dijela svijeta. Smještena na jugoistočnoj strani Azije, Malezija se sastoji od dva dijela, južnog poluotoka i sjevernog otoka Borneo. Ova zemlja bogate kulture i povijesti, prekasnih plaža, nacionalnih parkova i prirode privlači brojne turiste, ali prije svega one sa Zapada. Država koja je površinom šest puta veća od Hrvatske ima gotovo 34 milijuna stanovnika i predstavlja jedno od brzorastućih svjetskih gospodarstava. Čini je 13 saveznih država i tri savezna teritorija, a po ustrojstvu je monarhija.

Svakih pet godina devet kraljevskih obitelji se sastaje i odlučuje o nasljedniku i takav sustav odabira vladara je specifičan u cijelom svijetu. No to je samo jedna od neobičnosti Malezije. Koliko god mi se od ovih brojki o površini i stanovništvu zavrtjelo u glavi, devet sati leta od Istanbula do Kuala Lumpura u trenutku polaska ipak me više brinulo. No već ukrcavanjem u avion ideja o jet lagu brzo je zaboravljena, a zamijenili su je ugodan let, dobar catering i prostrana sjedala. Bio sam odmoran i spreman za azijsku avanturu!

Malezija – između povijesti i budućnosti

Dolaskom u Maleziju nećete moći pobjeći od zapadnog utjecaja jer je ipak riječ o bivšoj britanskoj koloniji. Stanovništvo je ponosno na svoju povijest, religiju i kulturu, no budućnost se gradi na novim tehnologijama i financijskom gospodarstvu. Većina Malezijaca islamske je vjeroispovijesti, što ćete imati prilike vidjeti po brojnim povijesnim religijskim simbolima i svetištima. Među povijesnim građevinama ističu se stari grad Melaka, koji je povijesna luka upisana na UNESCO-vu listu svjetske baštine, drveni hramovi i palače. Pri posjetu Maleziji obavezna destinacija neka vam bude špilja Batu u blizini Kuala Lumpura, u kojoj se za vrijeme našeg posjeta obilježavao blagdan Thaipusam. Kombinacija muškaraca s metalnim ukrasima zabodenim u tijelo i plesa može biti doista neobično iskustvo ako vas vodič prije toga nije upozorio na neočekivano slavlje i performanse. Prizor koji je, blago rečeno, nezaboravan…

Malezija Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Između povijesti i budućnosti, u savršenoj simbiozi nalazi se neodoljiva malezijska priroda. Malezijci se mogu pohvaliti predivnim plažama, tropskim šumama, planinama, jezerima i rijekama. Nezaboravno iskustvo pružaju nacionalni parkovi Taman Negara i Borneo, domovi egzotičnih životinja koje su uglavnom jako prijateljski nastrojene prema ljudima. Preporuka vlasnika hotela i resorta je da, ipak, uvijek držite zatvorene prozore kako se nestašni majmuni i ostali znatiželjni pripadnici faune ne bi ušetali u vaš dnevni boravak. Naravno, zahvaljujući bogatoj prirodi, u prošlosti su rudarstvo i uzgoj kaučukovca bili glavne grane gospodarstva. Bogati izvori kositra i gume dominirali su područjem sve do pojave novih tehnologija. Danas je Malezija azijski dragulj i centar bankarstva, izvoznik elektronike te centar automobilske industrije, energetike, turizma i poljoprivrede, kao i najveći izvoznik palminog ulja i gumenih proizvoda.

Kuala Lumpur - savršen spoj modernog i tradicionalnog

Putovanje u Maleziju svakako bi se trebalo započeti u bivšem glavnom i najvećem gradu Kuala Lumpuru. Iako je zbog prenapučenosti i vreve od 2003. godine glavni grad Putrajaya, u ustavu i srcima stanovnika i posjetitelja to je još uvijek Kuala Lumpur. Doista, on je jedan od najdinamičnijih gradova jugoistočne Azije, a to može zahvaliti crossoveru malezijske, kineske, indijske i europske kulture. Dok će ljubitelje ulične kulture osvojiti brojne tradicionalne tržnice, hramovi, svetišta i džamije, turisti će s jednakom pažnjom promatrati popularne skyscrapere, suvremene nebodere, i prometnice. Stari grad, Kraljevska palača i džamija Jamek najpopularnije su povijesne građevine, turistima posebno zanimljive.

Treća najviša građevina na svijetu sačinjena od dva gigantska nebodera na 88 katova, Petronas Towers, izgrađena je 1998. godine. Još jednom, kroz suvremeno graditeljstvo Malezije provučena je multikulturalnost, a projektirao ju je argentinski arhitekt César Pelli. Ovaj statusni simbol Malezije i Kuala Lumpura otvoren je za posjetitelje te pruža čaroban panoramski pogled, a ima i muzej u prizemlju.

  • +2
Kuala Lumpur Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Dolazak u Kuala Lumpur obilježilo je odsjedanje u poznatom lancu hotela InterContinental. Posjetitelji i ljubitelji ovog brenda neće ostati razočarani, jer i dalje su tu prepoznatljivo uređenje u stilu art nouveau, vrhunska posluga i catering. No iznenadit će vas - cijene. Noćenje u hotelu s pet zvjezdica u Kuala Lumpuru za dvije osobe cijenom bi se moglo usporediti s noćenjem u hotelu s tri zvjezdice u Parizu. Doista, hotelski turizam je jako razvijen i zbog pristupačnosti omiljen Europljanima, kojima onda ostaje raskošniji budžet za šoping. Ako se odlučite za kupnju dizajnerske odjeće u trgovačkim centrima Berjaya Times Square, Sungei Wang Plaza i Central Market, nećete pogriješiti. Naravno, to vas ne mora spriječiti da doživite ulični šoping i da se uputite na lokalne tržnice sa začinima, cvijećem i mirisima. Čar malezijske prijestolnice upravo je u mješavini luksuznog i budget friendly odmora.

Langkawi - očaravajući arhipelag od 99 otoka

Udaljen sat vožnje zračnim putem od Kuala Lumpura, Langkawi je arhipelag od 99 otoka smještenih na sjeverozapadnoj obali Malezije u blizini granice s Tajlandom. On je ondje toliko blizu da će vas signal mobitela prebaciti na tajlandskog operatera! Baš poput razvikanije susjedne zemlje, Malezija nudi pješčane plaže od kojih zastaje dah. Na njima možete uživati u toplom tirkiznom moru i zapanjujućim zalascima sunca. Osim plaža, Langkawi sadrži mnoštvo staza za planinarenje, tropske kišne šume, kristalno čiste rijeke te vodopade koji ostavljaju bez daha. Baš zato ne smijete propustiti brojne avanture dostupne na otočju kao što su vožnja kanuom, ronjenje, snorklanje, vožnja brodom i slično.

  • +6
Langkawi Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nemojte se iznenaditi ako na svom putovanju vidite neobične stanovnike tog svijeta jer bogata i flora i fauna dominiraju otokom. Pogledajte ga i iz zraka uz zatvoreni zip line Langkawi Cable Car, kupite rukotvorine domaćeg stanovništva u Langkawi Craft Complexu te ne propustite dobar otočni šoping u duty free zoni! Langkawi je poznat po svojim jeftinim cijenama jer je oslobođen od carina i poreza pa nudi povoljan šoping, ali i smještaj, baš kao u Kuala Lumpuru. Nismo se mogli načuditi cijenama noćenja na otoku. Odsjeli smo u čarobnom Berjaya resortu, koji čini 400 kućica rasprostranjenih diljem obale pored šume, čiji su stanovnici dražesni majmuni. Još jednom, uvjerili smo se u to da se pet zvjezdica u Maleziji može izjednačiti s tri zvjezdice u nekom europskom gradu, npr. Londonu.

Raj za ljubitelje hrane

Uz sve rečeno, nećete se iznenaditi time da je Malezija raj za ljubitelje hrane, posebno u Kuala Lumpuru, sjecištu međunarodne i lokalne kuhinje. Hrana je dostupna na svakom koraku i to u svako doba dana. Ne biste smjeli propustiti jelo mee goreng mamak, tjesteninu od riže i piletine, gigantske palačinke apam balik i jelo od plave riže nasi kerabu. Uličnu hranu najbolje je probati prilikom noćne vožnje gradom na vespama, što je dio atrakcije, osobito na otocima. Naravno, vespe i mopede možete iznajmiti i prilikom obilaska barova i noćnih klubova. Najpoznatija lokacija za noćni život Kuala Lumpura je Bukit Bintang, gdje marketi radi tijekom cijele noći, a barovi i diskoteke do ranog jutra. Malajski kokteli su nešto što se ne smije propustiti, kažu lokalci, baš kao i brojne kafeterije danju, u kojima su dostupne najegzotičnije vrste kave.

I za kraj…

Teško je u nekoliko rečenica opisati kakve emocije možete proživjeti dolaskom u ovaj azijski dragulj, no budite sigurni da će vas svaki dan čekati novo iskustvo. Nakon tjedan dana prepunih sadržaja, izleta i doživljaja bilo je vrijeme za povratak u realnost. Toga ćete postati svjesni kada se vraćate u Hrvatsku ponovno preko najvećeg svjetskog aerodroma u Istanbulu. Let natrag traje još duže, 11 sati i 30 minuta, što se može s lakoćom preživjeti ako ste u super avionu. S obzirom na to da je Turkish Airlines uveo svakodnevne linije bez presjedanja od Istanbula do Kuala Lumpura, garancija udobnosti bila je zagarantirana. Tek kada smo sletjeli u Zagreb, dojmovi su se pomalo slegnuli. Bih li svima preporučio ovakvo putovanje? Da, bez ikakvog 'ali' ili 'možda'!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Turkish Airlinesom.