LIJEPA PRIRODA I DOBRA HRANA

Američki Vogue naziva Sloveniju zelenim srcem Europe, a evo zašto bi se trebala naći na svačijoj 'bucket listi'

18.03.2023 u 17:20

  • +5

Dolina rijeke Soče

Izvor: Profimedia / Autor: lugris / Alamy / Alamy / Profimedia

Bionic
Reading

Slavni Vogue nastavlja otkrivati (ili 'otkrivati') manje razvikane lokacije za putovanja. Ovoga puta u pitanju su naši susjedi Slovenci, a američko izdanje ovog časopisa jasno kaže: Slovenija i njezina gastronomska scena morali bi biti na svačijoj 'bucket listi'

Ova reportaža dolazi nedugo nakon što je britanski Vogue tri hrvatske vinske regije usporedio, pa po mnogočemu i pretpostavio Toskani. Teško da se može i zamisliti bolja promocija, posebno u krugovima kojima se Vogue inače obraća.

Reportaža u američkom Vogueu započinje posjetom Hiši Polonki u Kobaridu, gradiću u dolini Soče koji zbog važne uloge u Prvom svjetskom ratu spominje i Ernest Hemingway u klasiku 'Zbogom oružje'.

  • +5
Dolina rijeke Soče Izvor: Profimedia / Autor: lugris / Alamy / Alamy / Profimedia

No osim po lokacijama iz bitke na Soči te brojnim pustolovnim aktivnostima na toj rijeci, koju često zovu najljepšom u Europi, Vogue navodi da je Kobarid međunarodno slavan i po jednoj od najboljih chefica na svijetu - Ani Roš iz Hiše Franko, malog restorana ovjenčanog dvjema Michelinovim zvjezdicama.

U razgovoru Roš tvrdi da je njezina slava jako pomogla promociji cijele Slovenije te da je preko hrane i vina postala poželjna destinacija za putnike iz cijelog svijeta. Inače, navodi Vogue, najbolji restorani u toj zemlji rijetko su locirani u Ljubljani, što je navelo turističku agenciju Good Trail da iskoristi priliku kad je Slovenija imenovana Europskom gastronomskom regijom 2021. i poveže najbolje predstavnike te scene u jedinstvenu turu.

U skladu s tamošnjom sklonošću aktivnom turizmu, stvorena je biciklistička ruta Slovenia Green Gourmet, na kojoj se u 11 dana obiđu sve ekološki certificirane lokacije u zemlji, sela i krajevi koje bi mnogi inače preskočili. Ukratko, lekcija je to o održivosti turizma.

'Gradovi su fantastični, ali oni ne pokazuju osobnost zemlje. Pravi duh Slovenije možete osjetiti tek kad biciklom prolazite kroz sela i često zanemarene zajednice', citira Vogue Aleksa Črevara, jednog od kreatora projekta koji je posložio skoro 500 kilometara trasa koje se prođu u 10 dana.

Vogue zove Sloveniju 'zelenim srcem' Europe i ovakav biciklistički obilazak smatraju idealnim jer većina namirnica u najboljim restoranima potječe iz sela kroz koja se prolazi. Tim načelom vodi se i Roš, riječima da joj uz takvu 'sirovinu' ne treba egzotika poput kavijara i sličnog.

U članku se ističu enološke i gastronomske vrijednosti različitih slovenskih regija, poput vinorodnih Goriških brda ili doline Vipave, iz kojih dolaze najbolje slovenske sorte, od kojih su neke bile nestale desetljećima, pa obnovljene. Pomažu im i sve ugledniji restorani, poput još jednog s Michelinovom zvjezdicom, Milke u istoimenom hotelu u Kranjskoj Gori.

Časopis ističe i to da se u Sloveniji može skijati ujutro, a popodne uživati na Jadranu, uz brojne terme koje pružaju neke od najboljih wellness doživljaja u Europi. Također, navode kao jednu od važnih kvaliteta brojna seoska gospodarstva koja pružaju odličan smještaj i domaću hranu u obiteljskoj atmosferi. Mnoga od njih stekla su i različite ekološke certifikate, kaže se u članku u Vogueu.