RAZBIJENI MITOVI

Dlake ipak neće rasti brže ili gušće ako ih brijemo

28.08.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Brinete li se da će vam se dlake udvostručiti nakon depilacije britvicom, nemojte. Dermatolozi i stručnjaci tvrde da je to ipak samo mit

Dermatologinja Amy McMichael otkrila je za scientificamerican.com da ne postoji znanstveni dokaz za to da će dlake rasti brže ili gušće ako ih brijemo. Obično se kaže da ih je bolje čupati epilatorima ili voskom, ali McMichael tvrdi da to nema utjecaja na njihov ponovni rast.

Dodaje da su sve to mitovi, baš kao što kažu da tinejdžer treba obrijati brkove čim narastu kako bi bili gušći. Da, brkovi bi mogli biti gušći, ali to nema veze s čestim brijanjem, već razinom hormona i razvojem tijela.

Štoviše, dlake rastu različitom brzinom i gustoćom kod svakog pojedinačno pa je uzaludno reći da će ih britvica usporiti ili ojačati. Samo rezanje dlačica, umjesto čupanja s korijenom, može učiniti to da se čine gušćima nego što jesu jer su pri dnu tamnije i deblje nego pri vrhu.

No rezanje nema nikakav utjecaj na količinu dlačica koje imamo niti na debljinu ili boju. U slučaju čupanja pokazalo se pak da je s vremenom moguće da pokoja dlaka prestane rasti, ali nikada dovoljno da ih se zauvijek riješite.

Prve studije na ovu temu rađene su već davne 1928, kada su četvorica muškaraca brijala bradu na isti način, a zatim su to znanstvenici usporedili - pokazalo se da nema nikakve razlike u rastu. Slična je studija provedena i 70-ih godina, ali su muškarci nekoliko mjeseci brijali noge. Rezultati su također bili isti, a nisu se mijenjali ni u većini raznih studija do danas.