SAVJETI STRUČNJAKA

Dijete će reagirati na polazak u vrtić, a vi budite spremni

21.08.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon ljetnih radosti, odmora i brčkanja u moru velik dio djece po prvi puta kreće u vrtić, a tu promjenu roditelji zajedno sa svojim mališanima mogu lakše preživjeti uz nekoliko savjeta stručnjaka

Mališani su od rođenja okruženi malim i sigurnim svijetom koji čini obitelj, a polazak u vrtić preko noći postaje veliko neistraženo područje. Ta velika promjena u njihovu malenom životu lakše će proći ako im roditelji u suradnji s odgajateljicama pomognu i daju im vremena da se naviknu na nov način života.

Ne pokazujte strah

I odrasli često imaju strah od nepoznatog pa se može očekivati da će se djeca bojati još više. Sigurno ste već čuli kako mladi roditelji mogu prenijeti nervozu na dojenče jer djeca doista sve osjećaju. Jednako tako, mogu osjetiti vaš strah. Da, jednostavno je reći da djetetu ne smijete pokazati strah od prilagodbe, ali kroz razgovor s bliskim prijateljima i članovima obitelji izbacite sumnje i strahove, a pred dijete dođite veseli i uzbuđeni zbog novog poglavlja u životu. Kada dijete vidi da se veselite polasku u vrtić i imate pozitivan stav, sigurno će mu biti lakše.

'Reakcija djeteta na prilagodbu ovisi o dobi, o povezanosti s roditeljima, samom djetetu i njegovim prijašnjim iskustvima – je li se do tada našlo u većoj skupini vršnjaka, poznaje li neko dijete u grupi, ima li brata ili sestru, jesu li brat ili sestra mlađi ili stariji… Stoga pokušajte ne uspoređivati reakcije svoga djeteta s reakcijama djece vaših prijatelja, već pokušajte odgovoriti na njegove individualne potrebe', kaže nam Hana Hrpka, psihologinja koja se s mnogobrojnim sumnjama roditelja susrela radeći na Hrabrom telefonu

Komunikacija s odgajateljicama je presudna

Odgajateljica provodi vrijeme s djetetom dok ste vi na poslu i jako će dobro uočiti bilo kakve promjene u ponašanju ili neke nove navike. Vrlo je važno da od prvog dana uspostavite komunikaciju s 'tetom' i svakodnevno dobijete informaciju o tome kako dijete provodi vrijeme u vrtiću. Uzmite u obzir to da su u grupi i druga djeca i kad dođete po svoju djevojčicu ili dječaka, ona neće baš uvijek moći puno razgovarati s vama, ali osnovne informacije uvijek možete dobiti. Ono što roditelji često zaboravljaju jest da ta komunikacija mora biti dvosmjerna jer ponašanje djeteta kod kuće također može otkriti kako se ono osjeća i je li sve u redu. Stoga uvijek recite odgajateljicama ako primijetite kakve promjene kod djeteta ili su se dogodile kakve važne stvari u obitelji koje mogu utjecati na sve ukućane.

Dijete će reagirati na polazak u vrtić, a vi budite spremni

Svako dijete različito reagira na promjenu. Neki će mališani pustiti suze već prve dane, a neki će se naizgled činiti jako sretni pa će zaplakati nakon nekoliko tjedana. Također, neka djeca osjećaju bolove u trbuhu, počinju govoriti kao bebe, postaju agresivniji prema roditeljima ili ukućanima, a neke od reakcija mogu biti povučeno i potišteno ponašanje.

Psihologinja Hana Hrpka kaže kako su reakcije koje traju dva do tri tjedna sasvim uobičajene, međutim ako potraju dulje od dva mjeseca, dobro je posavjetovati se s odgajateljima i stručnim timom vrtića. Ipak, neka vas utješi to da se većina djece s vremenom prilagodi, a samo u manjem postotku roditelji ispisuju dijete i traže neki drugi oblik čuvanja.

Kako se pripremiti za polazak u vrtić

Prije polaska pokažite djetetu vrtić, makar izvana, ispričajte kakve vesele priče o druženju, prijateljstvu i da je to zapravo najljepši način da provede vrijeme dok ste vi na poslu.

Poštujte djetetove osjećaje i nemojte baš sve uljepšavati. Ako vam dijete primjerice kaže da će biti tužno dok je bez vas, vi mu recite da je to u redu, i ono će vama nedostajati, ali nakon vrtića opet ćete biti zajedno, a vi ćete biti zadovoljni jer znate da će u vrtiću biti 'zbrinuto'. Što jednostavnija bude svakodnevica prije i nakon dolaska iz vrtića, to će djetetu biti lakše. Svakako organizirajte život tako da uvijek ista osoba odvodi i dovodi dijete iz vrtića, a za lakši rastanak ujutro može vam poslužiti omiljena igračka. Rastanak ujutro mnogima je najgori dio zbog suza, ali najbolje što možete učiniti jest da rastanci budu brzi. Ni slučajno nemojte otići bez pozdrava. Dijete mora prihvatiti to da će ostati u vrtiću, ali će istodobno znati da ćete doći po njega, onako kako ste se dogovorili. Dakle, treća važna stvar je da naglasite da ćete se u dogovoreno vrijeme vratiti po dijete.

Nakon prvih nekoliko dana odgajateljica će procijeniti kada je dijete spremno za cjelodnevni boravak, a većina djece uspijeva to postići u dva tjedna.