OPREZ!

Deset simptoma koje muškarac ne smije zanemariti

29.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Boys don't cry?! Krivo! Muškarci počesto zanemaruju ozbiljne signale koje im šalje njihovo tijelo. Proučite deset simptoma koji zvone na uzbunu

Muškarci imaju, primijetili ste, poseban odnos s liječnicima. Nisu protiv njih, ali ih rado izbjegavaju.

'Muškarci vole misliti da su neuništivi', kaže dr. Alan Shindel s urološkog odjela na Sveučilištu u Kaliforniji, pa često ignoriraju bol, ne vide čudne izrasline ili madeže koji brzo rastu. Jedno je istraživanje pokazalo da četvrtina bolesnih muškaraca čeka do zadnjeg trenutka da posjeti liječnika.
Što ih tjera da izbjegavaju liječnike? Istraživanja pokazuju da to ima veze s potrebom muškaraca da se osjećaju jako i muževno. Poneki čak frajer vjeruje da se pravi muškarci ne žale na bol. Još jednom krivo! Yahoo Health je konzultirao liječnike i sastavio popis 10 simptoma koje muškarci nikako ne bi smjeli ignorirati.

1. Ne može izgovoriti riječi
On misli da doživljava trenutak koncentracije, ali to bi mogao biti moždani udar.

Ugrušak, ozljede, uske krvne žile ili drugi problemi koji ograničavaju protok krvi u mozgu mogu uzrokovati prolazni ishemijski napadaj koji oštećuje moždane funkcije i otežava govor. To je potpuno drugačije od onog osjećaja da vam je riječ na vrhu jezika. 'Manifestira se nemogućnošću izgovaranja riječi ili izgovarenjem riječi koje se razlikuju od onih koje je htio reći ili mumljanjem rečenica koje nemaju smisla', kaže dr. Steven Kaplan, neurolog iz New Yorka. Takvi simptomi upozorenje su da odmah pozovete liječnika ili hitnu pomoć. Mini-udari obično traju nekoliko minuta i simptomi obično nestaju u roku od sat vremena, ali to sugerira da ste u neposrednoj opasnosti jakog moždanog udara. Muškarci su, pogotovo nakon 55 godine, izloženi većem riziku od žena.

2. Kratkog je daha
On misli da nije u formi, ali to bi mogao biti predstojeći srčani udar. Kratki dah nakon napora kao što je penjanje stubištem može značiti da srce ne dobiva dovoljno kisika, što je simptom koronarne bolesti srca. Muškarci stariji od 55 godina su izloženi povećanom riziku.

'Svako stanje u kojem je disanje otežano, uključujući astmu i alergije, veće je naprezanje, kaže dr. Shindel. 'Ali ako se čini da je disanje svaki put teže, morate se zabrinuti zbog srca. Otežano disanje koje se ne ponavlja znači da morate odmah zvati hitnu pomoć.'


3. Uporna bol na jednoj strani trbuha

On misli da je vjerojatno nategnuo mišić. Ali to bi mogao biti: bubrežni kamenac ili tumor. Bol na jednoj strani trbuha koja prolazi ne treba vas brinuti jer je vjerojatno riječ o istegnutom mišiću. Ali tupa uporna bol znači da bi bilo dobro da posjetite liječnika', kaže dr. Kaplan. 'To može signalizirati štošta, ali tumor je jedna od prvih mogućnosti koju liječnici moraju uzeti u obzir.' Bol od tumora ne odlazi tako lako, prestat će uzmete li analgetik, ali će se vratiti. Bilo kakva bol u trbuhu koja se ne riješi u roku od tri dana zaslužuje da se temeljito ispita.

Oštra, jaka bol koja udara iznenada i ne poboljšava se u roku od sat vremena znači izlet u hitnu. 'Ako je riječ o bubrežnom kamencu, strašna bol će se kretati iz određene točke i zna biti tako intenzivna da biste mogli povraćati', kaže dr. Kaplan. Može biti riječ o upali slijepog crijeva, perforiranom ulkusu ili kili, pa ne propustite da se pregledate.

4. Krv u stolici ili mokraći
On misli da mora da je nešto pojeo. Ali mogao bi biti bubrežni kamenac ili karcinom mjehura, ako se krv nalazi u mokraći, ili karcinom debelog crijeva, ako je krv u stolici. Jarko crvena mrlja na WC papiru nakon brisanja stolice vjerojatno znači hemoroide. Međutim, krv u stolici koja je postala uža i tanja nego obično (širina olovke) može biti znak raka. Crna stolica može ukazivati na krvarenje čira želudca. Liječnik će vjerojatno pregledati trakt kolonoskopski ili endoskopski.
Krv u mokraći može biti nježno ružičaste, roza nijanse i morate pretpostaviti da je crvena boja u mokraći krv. 'Čak i mikroskopski iznosi su ozbiljno upozorenje', kaže dr. Martin Miner profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Brown u Providence, Rhode Island. 'Ako vidite crvenu boju, obavezno morate na pregled.'


5. Problemi 'tamo dolje'
On se tješi da za to postoji mala plava tableta. Ali to mogu biti rani simptomi kardiovaskularnih bolesti.

Arterija koja vodi krv do penisa je oko pola promjera arterije koja hrani srce, pa stručnjaci smatraju da se ograničen protok krvi kao posljedica ateroskleroze najranije pokazuje dolje. EKG ili stres test mogu identificirati srčane probleme, a Doppler ultrazvučni pregled može testirati protok krvi u krvnim žilama penisa.
Dobra vijest je da početak erektilne disfunkcije, ako je uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, može na vrijeme otvoriti šansu da se izliječe bolesti srca prije nego što postanu ozbiljniji problem.

6. Dnevni umor
On misli da bi trebao ići na spavanje ranije. Ali to bi mogla biti opstruktivna apneja spavanja.

Više vremena provedenog u krevetu neće pomoći ako je umor posljedica stanja u kojem se sužavaju dišni putovi ili su blokirani za vrijeme spavanja. 'Svatko ima poneku noć kad ne spava dobro. Ali ako umor ne prolazi ili apneja za vrijeme spavanja sugeriraju mogući rizik za zdravstvene probleme kao što su infarkt, aritmija, moždani udar, pa čak i zatajenja srca', kaže dr. Shindel. Apneja za vrijeme spavanja je osobito česta kod pretilih muškaraca i i onih koji teško hrču, ali može biti tretirana uređajima za disanje, aparatima koji se nose i noću kako bi dišni putevi ostali otvoreni. Gubitak težine i kirurgija proširenja dišnih putova također mogu pomoći.

7. Stalna razdražljivost
On misli da je samo pod stresom na poslu. Ali to bi mogla biti depresija.

Normalno je u teškim vremenima biti potišten i razdražljiv, ali to bi se trebalo raspršiti u roku od nekoliko dana. Kod kliničke depresije, razdražljivost traje tjednima.
Terapija i antidepresivi su opcije koje će liječnik će vjerojatno prvo predložiti. Ali ako su se javili dodatni simptomi kao što su umor, nedostatak libida ili gubitak mišićne mase, dr. Shindel savjetuje da se testira krvnom pretragom razina testosterona, koja ako je niska, može biti uzrok depresije, osobito u muškaraca starijih od 40 godina.

8. Učestalo mokrenje
On misli da pije previše kave. Ali to bi mogao biti dijabetes tipa 2 ili povećanje prostate
.
Ako se često noću ustaje, njegovo tijelo ima problema s oslobađanjem viška šećera u krvi, koji ne može ući u stanice. Mokri li noću i osjeća li pojačanu žeđ, to je znak za uzbunu. Dijabetes se može kontrolirati promjenama u prehrani i vježbanjem te u kombinaciji s lijekovima.
Ako muškarac osjeća da ne može u potpunosti isprazniti mokraćni mjehur i / ili je mlaz usporen, možda je riječ o rastu prostate. Ova mala žlijezda okružuje cijev koja provodi mokraću iz mjehura, tako da povećanje stvara pritisak na protok mokraće, što je čest problem u sredovječnih i starijih muškaraca. Kod muškaraca ispod 50 godina simptomi mogu biti posljedica infekcije mokraćnog sustava.

Iako bezbolna, povećana prostata se može pogoršati i dovesti do akutne urinarne retencije, koja se često spašava operativnim putem. Rak prostate također treba otkloniti, posebno kod muškaraca iznad 50 godina. Ako liječnik sumnja na karcinom prostate, obavit će rektalni pregled i provjeriti PSA u krvi. Više od normalnih razina mogu ukazivati na proširenje prostate, infekciju ili rak.

9. Žućkasta koža
To bi mogli biti problemi s jetrom.
Žuta koža sugerira da jetra ne funkcionira pravilno. Mogući uzroci kod odraslih uključuju bolesti jetre, žučnih kamenaca, raka gušterače ili infekciju virusnim hepatitisom, koja uzrokuje oticanje jetre.

'Hepatitis je virus pronađen u kontaminiranih školjkaša i može se prenijeti na osobe koje pripremaju hranu i ne peru ruke', kaže dr. Pochapin. Simptomi kao što su žutica, povišena temperatura, želučane tegobe i umor obično se pojavljuju u roku od dva do šest tjedana od izlaganja virusu.

10. Novi madež, izraslina ili promjena na koži
On misli da će to nestati, ali to bi mogao biti rak kože ili benigne lezije koje su češće u srednjim godinama
. Svaki put kada se na koži pojavi nova izraslina ili mrlja ili se postojeći promjene u veličini, boji ili obliku, trebali biste posjetiti liječnika. Treba se zabrinuti ako madež postaje tamniji, krvari, nadražen je ili svrbi, što su sve mogući znakovi raka kože. Razlike u izgledu između benignih promjena i zloćudnih karcinoma kože, osobito malignog melanoma, najopasnijeg tipa raka kože, mogu biti u nijansama. Liječnik će vam napraviti biopsiju kako bi definitivno identificirao problem