SAMO ME GLEDAJ

Promatrajući osobu možete dijagnosticirati bolest

19.05.2011 u 09:01

Bionic
Reading

Postoje neke bolesti koje imaju vidljive znakove i čije simptome možete utvrditi pažljivo promatrajući neku osobu

Ovih su dana roditelji dvogodišnje djevojčice u Velikoj Britaniji izjavili da su posumnjali da njihovo dijete boluje od karcinoma kada su primijetili odraz u njezinim očima, piše britanski Guardian koji je popisao znakove bolesti koji upućuju na oprez.

Retinoblastom

Djetetove oči izgledaju čudno, a često se na fotografijama mogu primijetiti takozvane mačje oči kada je jedno oko crveno, a drugo bijele, žute ili narančaste boje. Takav se odraz također može vidjeti pod umjetnim svjetlom ili u tamnoj prostoriji. Simptomi retinoblastoma mogu biti bijela zjenica ili strabizam, natečene, mutne ili crvene oči te pogoršanje vida.

Retinoblastom je zloćudan tumor retine, predjela u pozadini oka koji je osjetljiv na svjetlo, i čini dva posto od ukupnog broja karcinoma u dječjoj dobi. Oko 10 posto djece s retinoblastomom odnosi se na tipove koji nastaju zbog naslijeđenog gena od roditelja. Međutim, postoje i drugi uzroci bijele zjenice ili razrokosti. Ukoliko liječnik sumnja na retinoblastom, valja pregledati oči u općoj anesteziji. Ako se retinoblastom otkrije u ranoj fazi, uspješnost liječenja izuzetno je velika.

Cushingov sindrom

Simptomi su iznenadno debljanje oko prsnog koša i trbuha, dok ruke i noge ostaju iste ili čak postaju tanje zbog atrofije mišića. Masne jastučaste naslage pojavljuju se na stražnjem dijelu vrata i ramena te između lopatica pa se leđa zaoble, a lice postaje zaobljenije i crvenije nego inače i nazivamo ga mjesečevim licem. Lice često napadaju akne, a osoba koja boluje od Cushingova sindroma lakše dobiva modrice i strije. Kod žena je pojačana maljavost, dok muškarci gube dlake.

Crushingov sindrom je rijedak hormonalni poremećaj u kojem tijelo luči previše kortizola, hormona koji regulira razinu glukoze. To se može razviti nakon uzimanja steroida. Od Crushingovog sindroma obolijeva jedna od 200.000 osoba, a najčešće se javlja u dobi od 30 do 40 godina.

Pažljivim promatranjem može se uočiti neka bolest



Gušavost

Primijetit ćete, često na dodir bezbolnu, kvržicu ili oteklinu na vratu. Neki ljudi pate od grlobolje ili osjećaju im je nešto zastalo u grlu. Gušavost je oteklina ispred dušnika koja može biti uzrokovana hiperaktivnom ili hipoaktivom štitnjačom. Nedostatak željeza jedan je od uzroka zbog kojeg se često razvija tijekom i nakon trudnoće.
Svatko tko osjeća ili napipa kvržicu u vratu obavezno mora posjetiti liječnika. U težim slučajevima neaktivna štitnjača liječi se hormonskom terapijom, a hiperaktivna štitnjača tretira se lijekovima, radioaktivnim jodom ili kirurški.

Bellova paraliza

Obično je riječ o privremenom gubitku osjeta u licu ili nemogućnost mimike jedne polovice lica, što uzrokuje nemogućnost zatvaranja oka ili usta, odnosno paralizu zahvaćene polovice lica. U nekim slučajevima, simptomi paralize facijalisa pojave se naglo, unutar 24 sata. U drugim slučajevima, uključujući one gdje je bolest izazvana akustičnim neuromom, simptomi se mogu javljati postupno. Pacijenta boli iza uha na zahvaćenoj strani, spušta mu se kut usana, ne može spustiti kapak, pa se oko često inficira. Ako je uzrok herpes, javlja se i osip na licu.

Trudnice, oboljeli od dijabetesa te osobe koje su preboljele gripu ili respiratornu infekciju najviše su izloženi riziku od Bellove paralize. Simptomi se obično poboljšaju za tri do šest tjedana, a gotovo 80 posto oboljelih potpuno se oporavi nakon šest mjeseci. Oni s ozbiljnim oštećenja živaca mogu biti upućeni na kliničko liječenje.

Akromegalijom

Simptomi se manifestiraju uvećanjem šaka i stopala, zadebljanjem usana i stvaranjem suvišnih bora na čelu. Mogu se, doduše samo usporedbom fotografija starijeg datuma, primijetiti i postupne promjene na licu kao što su širenje nosa, povećanje donje čeljusti, zadebljanje lica. Akromegalija je kronična bolest, a razvoj simptoma odvija se postupno, tijekom više godina.

Tijelo proizvodi previše hormona rasta obično zbog benignog tumora i najčešće se pojavljuje u dobi od 30 do 50 godina.