PRIRODNA NJEGA

Deset savjeta za zdrave i lijepe noge i stopala

27.06.2012 u 13:03

Bionic
Reading

S nesnosnim vrućinama ranog ljeta vaše su noge otežale, vene počele 'peckati', stopala zabridjela… Normalna je to pojava, ali ne znači da je treba zanemariti. Dapače, sad je vrijeme da svojim nogama posvetite punu pažnju i spriječite pucanje kapilara, bolne otekline gležnjeva, znojna stopala…

Relaksirajte svoje noge više puta dnevno ne samo da ostanu mladenački lijepe, već i zdrave što je dulje moguće…

Noge, posebice donji dijelovi, stopala i gležnjevi, najoptererećeniji su dio ljudskog tijela. Izloženi su stalnom pritisku tjelesne mase kod dugih stajanja, slabljenju, pa i prekidu cirkulacije i protoka limfe prilikom dugog sjedenja u uredu. Sve to s godinama dovodi do neugodnih posljedica poput proširenih vena i kapilara te nagomilavanja tekućine oko koljena i gležnjeva, posebice za vrućih ljetnih dana, s izraženim osjećajem težine i boli u nogama.

Prečesto nošenje visokih potpetica, onih iznad tri centimetra, također utječe na promjene vaših nogu, na žalost, i kralježnice… Loša obuća koja 'ne diše', posebice danas moderne tenisice, kao i tijesna obuća, dodatno ugrožavaju stopala izlažući ih riziku razvoja gljivica i stvaranju grube kože na rubovima stopala i peta sve do bolnih žuljeva.

Ako ste još i genetski skloni proširenim venama i kapilarama koje lako pucaju, ili ste pušač, vaše će noge s vremenom postajati sve osjetljivije, a nastali problemi sve izraženiji.

Zato je vrlo važno voditi stalnu brigu o nogama i posvetiti im svakodnevnu pažnju kako već nadomak tridesetih ne biste imali problem koji ćete sve teže moći riješiti.
Naravno, uvijek ostaje mogućnost laserskog tretmana problematičnih vena i kapilara kao i liječenje takozvanog atletskog stopala, ali sve je to bolje spriječiti pravilnom svakodnevnom njegom.

10 savjeta za zdrave i lijepe noge i stopala:
Tuširajte noge i stopala ujutro i navečer naizmjenično toplom i hladnom vodom.
Još bolje, priuštite si mlačne kupke za noge u vodi začinjenoj morskom solju i par kapi relaksirajućih eteričnih ulja poput ružmarina, lavande, kestena, borovice i mente.
Tuširanje ili kupke ujutro završite hladnom, a navečer toplom vodom.
Kad god je moguće, više puta dnevno malo prohodajte i podignite noge u vodoravan položaj, naslanjajući ih na jastučić na stolici.
Općenito više svakodnevnog kretanja i konzumacija vitamina C ublažit će pojavu proširenih vena i popucalih kapilara, te bolne otoke gležnjeva.
Svakodnevno njegujte noge nekom od krema sa stimulirajućim djelovanjem na vene i kapilare.
Pokušajte odlaziti redovno na masaže i pedikeru.
Ako pedikuru obavljate kod kuće, nastojte ne rezati kožicu na noktima kako biste izbjegli svaku mogućnost popratnih upala - jednostavno je nakon turpijanja i oblikovanja noktiju blago pogurajte prema korijenu nokta i namažite blagom antiseptičkom kremom.
Ogrubjelu kožu na rubovima stopala nakon tuširanja iščetkajte grubljom četkicom, a pete kamenom ili za to predviđenom turpijom, potom isperite te isto namažite kremom.
Ne zaboravite da ženske noge i stopala brže stare od muških.

Ne zaboravite da ženske noge i stopala brže stare od muških

Kako biste što dulje sačuvali zdrav, mladenački i svjež izgled svojih nogu i stopala, njegujte ih svakodnevno s jednakom pažnjom kao što njegujete lice i tijelo.

Prirodna njega – preventiva i zaštita

Za njegu nogu i stopala odaberite prirodne proizvode na osnovi biljnih i eteričnih ulja i ekstrakata koji provjereno blagotvorno djeluju na vene i kapilare te antiseptičkim svojstvima sprečavaju znojenje i neugodan miris stopala.

Preparati na osnovi divljeg kestena i borovice, s dodacima poput eukaliptusa, mente i lavande, dokazano učvršćuju stjenke vena i kapilara, pospješuju cirkulaciju, sprečavaju gomilanje tekućine i djeluju relaksirajuće.

Ne želite li da vaša stopala neugodno vonjaju i postanu sklona gljivičnim infekcijama te od neudobnih cipela dobiju ružnu koru na petama, njegujte ih ujutro i navečer nekim od preparata na bazi čajevca, lavande i mente, koji djeluju antiseptički i opuštajuće. Pritom su uvijek bolji balzami koji ujedno njeguju i omekšavaju suhu i ogrubjelu kožu stopala i peta.