ZAPANJUJUĆE ČINJENICE

Deset nevjerojatnih stvari o Mjesecu

14.10.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Koliko zapravo znamo o ovom Zemljinom satelitu? Saznajte deset zapanjujućih stvari o Mjesecu

1.Ono što mi vidimo sa Zemlje, a čini nam se kao ljudsko lice, u biti je bezbroj uvala koje su ispunjene tamnim stijenama načinjenima od bazalta, kaže NASA.

2.Dosad je 12 osoba prošetalo Mjesecom. Prvi je bio Neil Armstrong 1969. godine. Od ostalih treba istaknuti i Buzza Aldrina (drugi čovjek koji je stupio na Mjesečevo tlo nakon Armstronga) te Alana Beana iz Apolla 12 (U toj misiji munja je pogodila dva puta raketu nakon lansiranja, uz privremeni nestanak energije).

3.Mjesec se zagrijava i hladi puno više od Zemlje. Može se zagrijati do 260 stupnjeva Fahrenheita i ohladiti se do - 280 stupnjeva Fahrenheita. Budući da Mjesec nema zrak oko sebe, skloniji je takvim temperaturnim ekstremima.

4.Mjesečev obilazak oko Zemlje traje otprilike mjesec dana. Potpuni okretaj traje 27 dana, ali još dva dana (ukupno 29,5 dana) traje prelazak od jednog mladog mjeseca do sljedećeg.

5.Svaki puni mjesec ima drukčiji naziv. Najpoznatiji su Žetveni mjesec u rujnu, u lipnju je Ružin mjesec, u kolovozu Crveni mjesec, a u srpnju Gromoviti puni mjesec, budući da su tijekom srpnja bile najsnažnije oluje.

6. Premda na Mjesecu postoji More tišine, tamo nema pravog mora. Ova zabluda je došla od Galilea, prvog znanstvenika koji je proučavao noćno nebo teleskopom. Iako je njegova pretpostavka kasnije dokazana kao neistinita, taj naziv se i kasnije zadržao, piše www.weather.com

7. Mjesec ima gravitaciju. Budući da Mjesec ima manju masu, to znači da ima jednu šestinu Zemljine gravitacije na svojoj površini.

8. Zabluda je da je Mjesec savršena okruglog oblika. On je zapravo jajolik, a prema NASI veći kraj usmjeren je prema Zemlji.

9. Mjesec nikad ne postaje veći na horizontu – to je optička iluzija.

10. Na Mjesecu ima leda, a prema NASI, on potječe od kometa.