PAZITE ŠTO JEDETE

Deset namirnica koje ubrzavaju starenje

09.05.2013 u 08:55

Bionic
Reading

Zaboravite proizvode za pomlađivanje, za početak ćete za svoj dobar izgled učiniti puno ostavite li se hrane koja potiče starenje

Istraživanja su pokazala da bismo neku hranu trebali izbjegavati želimo li starjeti dostojanstveno. Donosimo popis hrane koju bismo trebali svesti na najmanju moguću mjeru, ako već nemamo snage izbjegavati je:

Šećer
Nekoliko je razloga zašto nas konzumiranje šećera čini starijima. Šećer se veže na kolagen, što kožu čini neelastičnom. Gubitak elastičnosti kože doprinijet će dubljim borama i starijem izgledu.

Energetska pića
Energetska pića oštećuju zubnu caklinu osam puta više od ostalih gaziranih pića. Zubi izgledaju žuto i nezdravo, objasnio je dr. Oz, a znamo što lijep osmijeh čini licu.

Sol
Sol dehidrira tijelo, a kad smo dehidrirani, postajemo umorni, a tako i izgledamo. I još k tome, višak soli loše utječe na bubrege, uzrokuje visok krvni tlak te ometa metabolizam kostiju.

Kava
Kava i kofeinski proizvodi također dehidriraju tijelo, uzrokujući da izgledate umorno i ispijeno.

Slatkiši
Šećer u industrijskim slatkišima uzrokuje upale u tijelu i čini da koža izgleda naborano i staro.


Trans-masti, pržena hrana
Kao i šećer, višak trans masti uzrokuje da koža izgleda tvrda i nefleksibilna. Trans-masti, koje su produkt procesa hidrogenacije u prehrambenoj industriji (margarini kojih ima u gotovo svim grickalicama i ostaloj prženoj hrani), začepljuju i ukrućuju arterije i krvne žile, što kožu čini starom.

Alkohol
Konzumiranje previše alkohola dehidrira tijelo i uzrokuje bore, gubitak kolagena, crvenilo i natečenost, demonstrirao je to i glasoviti dr. Oz u svom showu.

Umjetna sladila
Umjetna sladila kao što je aspartam povezana su s glavoboljama i bolima u zglobovima i samo potiču žudnju za slatkim.

Ugljikohidrati
Prekomjerna potrošnja ugljikohidrata može oštetiti kolagen, ističu stručnjaci. Ako ništa drugo, smanjite unos bijelog kruha i bijele tjestenine i zamijenite ih cjelovitima.

Gazirana pića
Kao napitci s visokim udjelom šećera, gazirana pića također dehidriraju tijelo. To tijelo iscrpljuje i čini da izgledamo umorno.