VRIJEDI PROBATI

Deset jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da izgledate mlađe i ljepše

11.05.2022 u 06:30

Bionic
Reading

Starenje je neizbježan proces koji ne možemo zaustaviti, no postoje trikovi koji će nam pomoći da ga uspješno usporimo

Mary Capella, stručnjakinja za naturopatiju, zdravstvenu disciplinu koja se temelji na tretiranju uzroka bolesti prirodnim metodama liječenja kako bi se postiglo optimalno zdravlje koje može biti ugroženo genetskim predispozicijama, nutricionističkim disbalansom i životnim stilom, ističe da uz pomoć jednostavnih savjeta, koje nije teško provesti, možemo utjecati na proces starenja.

Od tkanina koje biramo za jastučnicu, preko hrane koju konzumiramo, pa do eteričnih ulja, sve to u konačnici utječe na stanje našeg organizma kako izvana, tako i iznutra.

Evo 10 korisnih savjeta stručnjaka za naturopatiju koji usporavaju procesa starenja kože:

1. Povećajte udio voća i povrća

Odabirom sirovog, organskog i sezonskog voća i povrća obnavljamo antioksidante koji nas štite od slobodnih radikala što ubrzavaju starenje kože.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju

2. Ne zaboravite na proteine

Pojedite porciju životinjskih ili biljnih proteina svaki dan - oni su vrlo važni za mladolikost kože. Kolagen, naprimjer, koji održava elastičnost i čvrstoću kože, zapravo je protein!

3. Pijte vodu

Pojačajte hidrataciju pijući 1,5 do dvije litre vode dnevno. Što više vlage koža dobije iznutra, to će biti zdravija!

4. Pšenične klice

Dodajte čajnu žličicu ulja pšeničnih klica uz obrok kako biste svom tijelu osigurali vitamin E koji se bori protiv starenja kože.

5. Važnost omega-3 masnih kiselina

Dodajte dvije do tri žlice omega-3 masnih kiselina dnevno u svoje obroke, npr. ulje sjemenki lana, kamine, konoplje ili oraha. Omega-3 osigurava da koža ostane vlažna, elastična i zategnuta.

6. Vitamin C

Aktivirajte proizvodnju prirodnog kolagena uzimajući preparate s vitaminom C koji uspješno djeluju protiv slobodnih radikala, štite kožu od starenja i daju joj mladolikost.

7. Spavajte na svilenoj jastučnici

Uvijek se nastojte dobro naspavati, najbolje okrenuti na leđa, a odlazite na počinak uvijek u isto vrijeme. I odaberite svilenu ili satensku jastučnicu umjesto pamučne jer sprječava pregrijavanje, znojenje i isušivanje kože. Naime svilenkasti materijali ne upijaju vlagu i masnoću poput pamuka, što osim suhom kožom i borama može rezultirati aknama.

8. Dodajte eterična ulja svojoj hidratantnoj kremi

Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja ružinog geranija, palmarose ili ružinog drveta u svoju hidratantnu kremu za učinak protiv starenja i dodatno učvršćivanje kože.

9. Masirajte lice

Metode kao što su gimnastika za lice te masaže kobido i gua sha također su nježne tehnike za sprječavanje bora koje daju rezultate.

10. Izbjegavajte sunce, šećer, alkohol i cigarete

Što je moguće više izbjegavajte sunce, šećer, gluten i životinjske mliječne proizvode jer oni ubrzavaju prerano starenje kože, a time i pojavu bora. Naravno, držite se podalje od štetnih navika poput alkohola i duhana jer su prooksidativni pa povećavaju uništavanje stanica naše kože, čime uzrokuju brže starenje.