ZA 3O MINUTA

Danas bez kompliciranja: Ovo je recept za najlakšu kremastu tjesteninu s pancetom i gljivama

18.11.2025 u 12:04

Bionic
Reading

Ako tražite brz, ukusan i pouzdan recept koji rješava večeru u pola sata, ova kremasta tjestenina s pancetom i gljivama idealan je izbor. Jednostavna je, bogata okusima i savršena za dane kada želite nešto toplo, fino i bez komplikacija

Talijanska kuhinja često nas uči da je za vrhunsko jelo dovoljno nekoliko kvalitetnih sastojaka i upravo je to slučaj s ovom kremastom tjesteninom. Panceta, gljive, malo vina ili temeljca i gusti umak od vrhnja i parmezana čine jelo kojem se teško odolijeva. U nastavku donosimo provjeren recept koji uspijeva i početnicima, a obožavat će ga cijela obitelj.

Potrebni sastojci

  • 350 g tjestenine po izboru
  • 120 g narezane pancete (ili 4 trakice slanine narezane na sitno)
  • ½ crvenog luka, sitno nasjeckanog
  • 220 g gljiva, narezanih
  • 2 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 120 ml bijelog vina (po želji)
  • 120 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 50 g naribanog parmezana + malo za posluživanje
  • 1 žlica nasjeckanog peršina (po želji)
Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Priprema

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane.

U velikoj tavi ispecite pancetu dok ne otpusti masnoću, zatim dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Umiješajte gljive i nastavite kuhati dok ne poprime tamniju boju. Dodajte češnjak, kratko ga popržite pa ulijte bijelo vino i pustite da malo ispari.

Ulijte temeljac i kuhajte oko pet minuta da se okusi povežu. Zatim dodajte vrhnje i naribani parmezan te sve dobro izmiješajte.

Na kraju umiješajte skuhanu tjesteninu i lagano zagrijte. Poslužite uz dodatni parmezan i malo svježeg peršina ako želite.