Ako tražite brz, ukusan i pouzdan recept koji rješava večeru u pola sata, ova kremasta tjestenina s pancetom i gljivama idealan je izbor. Jednostavna je, bogata okusima i savršena za dane kada želite nešto toplo, fino i bez komplikacija
Talijanska kuhinja često nas uči da je za vrhunsko jelo dovoljno nekoliko kvalitetnih sastojaka i upravo je to slučaj s ovom kremastom tjesteninom. Panceta, gljive, malo vina ili temeljca i gusti umak od vrhnja i parmezana čine jelo kojem se teško odolijeva. U nastavku donosimo provjeren recept koji uspijeva i početnicima, a obožavat će ga cijela obitelj.
Potrebni sastojci
- 350 g tjestenine po izboru
- 120 g narezane pancete (ili 4 trakice slanine narezane na sitno)
- ½ crvenog luka, sitno nasjeckanog
- 220 g gljiva, narezanih
- 2 režnja češnjaka, nasjeckana
- 120 ml bijelog vina (po želji)
- 120 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 120 ml slatkog vrhnja
- 50 g naribanog parmezana + malo za posluživanje
- 1 žlica nasjeckanog peršina (po želji)
Priprema
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane.
U velikoj tavi ispecite pancetu dok ne otpusti masnoću, zatim dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Umiješajte gljive i nastavite kuhati dok ne poprime tamniju boju. Dodajte češnjak, kratko ga popržite pa ulijte bijelo vino i pustite da malo ispari.
Ulijte temeljac i kuhajte oko pet minuta da se okusi povežu. Zatim dodajte vrhnje i naribani parmezan te sve dobro izmiješajte.
Na kraju umiješajte skuhanu tjesteninu i lagano zagrijte. Poslužite uz dodatni parmezan i malo svježeg peršina ako želite.