ŠTEFANJE

Dan nakon Božića slavimo sv. Stjepana, još jedan blagdan; znate li zašto je to neradni dan?

26.12.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Iako za brojne ljude dan nakon Božića predstavlja samo još jednu priliku za odmaranje u krugu obitelji i uživanje u blagdanskoj trpezi, za vjernike je itekako važan jer tog dana slave sv. Stjepana

U Katoličkoj crkvi blagdan sv. Stjepana Prvomučenika obilježava se 26. prosinca, odnosno dan nakon Božića. Toga dana slavi se novi početak, a običaj je da se odlazi čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima.

Ovaj dan neradni je u Republici Hrvatskoj i brojnim drugim državama te se tada klanjamo i slavimo 'malog' čovjeka koji je umro za velike ideale i istinu Isusa Krista, a službeno se slavi od 26. prosinca 380. godine.

Njegovim se slavljenjem ističe i Isusova žrtva koju će kasnije podnijeti na Kalvariji za spas čovječanstva.

Zapravo se jako malo zna o životu sv. Stjepana Prvomučenika, a on je zbog svog otvorenog propovijedanja Isusova nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika oko 36. godine nakon Krista bio osuđen za bogohuljenje, zbog čega je kamenovan do smrti.

  • +26
Advent Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boška i Krešo

Prije svoje smrti sv. Stjepan je pred Velikim vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga odveli izvan gradskih zidina i kamenovali. Njegove posljednje riječi zapisane su u Svetom pismu, a one glase: 'Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh.'

Sv. Stjepan najčešće je prikazan kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci, a danas je simbol oprosta i borbe protiv nepravde.

Budući da je sveti Stjepan prvi kršćanski mučenik, njegov je blagdan iznimno važan u kršćanskom svijetu. Bio je jedan od prvih đakona, pomoćnika apostola i naviještao je evanđelje gdje god i kad god je mogao. Upravo se zbog toga štuje i kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje. U pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca.

U našim je krajevima ovaj blagdan poznat pod nazivom Štefanje, a ujedno je imendan svima koji se zovu Stjepan, Štef, Stipe, Štefica, Štefanija...