MALI TRIKOVI

Lijek za bezvoljnost: Kako svoj dom učiniti ljepšim i sretnijim mjestom za život

23.04.2020 u 21:00

Bionic
Reading

Osjećate li se često umorno, tjeskobno ili bezvoljno? Male promjene u vašem domu zbilja mogu unijeti sreću, opuštenost i mir

Obzirom da je kao jedna od mjera sprječavanja širenja koronavirusa izolacija i dalje traje, evo nekoliko savjeta uz pomoću kojih ćete se bolje osjećati dok provodite vrijeme u svom stanu ili kući.

Sobne biljke kao pročiščavač zraka

Ranija studija NASA-e je otkrila kako određene biljke - uključujući krizantemu, engleski bršljan i mirisni ljiljan doista pomažu pročišćavanju zraka i smanjenju uobičajenih toksina u zatvorenom prostoru, poput boja i kemikalija za čišćenje. Osim toga, oni oslobađaju kisik tijekom noći (za razliku od većine ostalih biljaka koje noću oslobađaju ugljični dioksid), što ih čini idealnim biljkama za spavaće sobe.

Miris bora

Iako aromatični buket jasmina i ljiljana može podići vaše raspoloženje, miris bora bi svakako trebao postati vaš omiljeni miris za kućanstvo. Zašto? Pa borovi sadržavaju esencijalna ulja koja poboljšavaju energiju, utječu i na san, na imunološku funkciju, povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje... Trebate li još koji razlog više?

Promatrajte prirodu

Pogled na prirodu, drveće ili nebo pozitivno utječe na raspoloženje, koncentraciju, pa čak i na oporavak od bolesti. Ranije istraživanje Sveučilišta Stanford pokazalo je da pacijenti u bolnicama s pogledom na drveće imaju brži oporavak od pacijenata čije su se sobe bile okrenute zidovima. Dakle, ako ne možete izaći u prirodu barem gledajte kroz prozor ili balkon, pogotovo ako se osjećate stresno ili tjeskobno.

Ljekovite soli

Svjetiljke himalajske soli i držači svijeća koji emitiraju prirodni topli crveni sjaj organizmu signaliziraju kako je vrijeme za opuštanje, a rezultat je smiren san noćni bez ometanja prirodnog cirkadijanskog ritma tijela. Uz to, negativni ioni koji se oslobađaju mogu povećati razinu serotonina (hormona osjećaja), smiriti alergije i pojačati protok krvi.

Mirisne svijeće ili štapići

Ovo je zasigurno brz i efikasan način da svoj dom pretvorite u ugodnu i mirisnu oazu. Osim toga, mirisi nas mogu podsjetiti na neke lijepe uspomene i potaknuti ugodne emocije. Mirisna svijeća ili mirisni štapići uz prigušeno svjetlo savršeni su za stvaranje ugodne i tople atmosfere u domu.

Igra svjetla

Dobro osmišljena rasvjeta čini dom ugodnijim mjestom, a dizajneri često ističu kako njihova zadaća nije samo funkcionalna. Rasvjetna tijela mogu dati posve novi štih svakom prostoru, pa interijer razigrajte lampama, 'plafonjerama', zidnim, podnim i stolnim svjetiljkama ili zašto da ne, sitnim božićnim žaruljicama koje će dati posebnost svakom interijeru.