BEAUTY SAVJET

Čudesno ulje koje je naš saveznik u borbi s mrskim prištićima ima i svoju lošu stranu

01.04.2021 u 21:10

Bionic
Reading

Ulje čajevca dobro je poznato po svojim antibakterijskim, protuupalnim i protugljivičnim učincima i zato se vrlo često koristi u liječenju oštećene kože i akni, no s njim treba biti vrlo oprezan

Ovo ulje koje je vrlo snažan dezificijens, ekstrahira se iz lišća i vrhova grana čajevca, zimzelene biljke podrijetlom iz Australije.

Eterično ulje dobiva se destilacijom vodenom parom i sastoji se ne samo od jedne, već od stotinjak različitih tvari. Interakcija svih tih tvari - osobito tzv. terpena, glavne komponente esencijalnih ulja - ono je što ulje čajevca čini tako učinkovitim. S farmaceutskog gledišta, najvažnija tvar u ulju čajevca je terpinen-4-ol.

Osim što se koristi u mnoge svrhe, ulje čajevca iznimno je uspješno u liječenju kožnih tegoba poput prištića, mrlja...

Prištići povezani s upalom mogu se ublažiti uljem čajevca. Najbolje je napraviti oblog za upotrebu na koži. Da biste to učinili, pomiješajte oko 1 mililitra esencijalnog ulja sa 100 mililitara vode i u njega namočite oblog. Nanesite oblog na područje kože i ostavite ga da djeluje nekoliko minuta.. Ako su područja mala, izolirana i upaljena, nanesite ulje na vatu i koristite ga za liječenje simptoma.

Ulje čajevca koristi se i kod uboda komaraca i u oralnoj higijeni (zbog protuupalnog i antibakterijskog djelovanja), kao i kod problema s vlasištem, gljivicama na stopalima ili neugodnog zadaha.

Ali budite oprezni: ulje čajevca može izazvati alergijske reakcije, pa prethodno testirajte toleranciju. Treba upozoriti da ulje može previše iritirati kožu pa ako možete npr. dodati nekoliko kapi nerazrijeđenog ulja u zubnu pastu ili pomiješati sa šamponom ili kremom.

Može li ulje čajevca biti štetno?

Koncentrirano ulje čajevca nije posve bezopasno. Ako se ne razrijedi, može izazvati ozbiljne nuspojave. Primjerice na koži, gdje može biti vrlo iritirajuća i izazvati alergije. U slučaju prištića i apscesa, dopuštena je selektivna primjena čistog esencijalnog ulja, ali se nikada ne smije koristiti nerazrijeđeno na koži. Rizik od alergijske reakcije još je veći ako je ulje prethodno često reagiralo sa zrakom ili svjetlošću. To znači da ulje čajevca uvijek treba čuvati u zatvorenoj posudi i po mogućnosti na tamnom mjestu. Bočica s uljem koja je već dugo bila otvorena ponekad spada u smeće i više se ne smije koristiti.

Osim toga pijenje, gutanje ili udisanje previše nerazrijeđenog ulja vrlo je opasno je jer su terpeni sadržani u ulju otrovni u visokim koncentracijama. Stoga ga držite podalje od kućnih ljubimaca, kao i bebe i mala djeca i općenito se ne bi trebali liječiti uljem ili tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Savjet za kraj: Testirajte ga prije korištenja

Ako ulje nikada prije niste koristili, prije upotrebe uvijek ga trebate testirati na podnošljivost - bez obzira želite li ga koristiti čisto ili razrijeđeno, na primjer kao sredstvo za ispiranje usta. Da biste to učinili, utrljajte kap ulja u kožu na križanju ruke ili podlaktice i pričekajte. Ako koža pokaže reakciju - poput crvenila, pečenja ili jakog svrbeža - ulje nažalost nije pogodno za vas. Ako je reakcija jaka, možete upotrijebiti protuupalnu kremu za suzbijanje crvenila nakon toga. Pitajte svog liječnika za savjet ako simptomi ne nestanu. Čak i ako se tijekom liječenja dogodi iritacija, odmah biste trebali prestati koristiti ulje.