PRVI DOJAM

Crte lica otkrivaju je li nam osoba privlačna

18.07.2011 u 08:57

Bionic
Reading

Ni sami ne znamo zbog čega smo s nekim završili u krevetu. Ili možemo znati?

Svi znaju da su prvi dojmovi ključni. Lifestyle rubrike će vas često podučavati trikovima pomoću kojih možete ostvariti željeni prvi dojam. Ali ponekad stvari koje su izvan vaše kontrole govore više nego što se usudite vjerovati. Kad vidite neznanca na ulici, već na prvi pogled znate želite li mu prići ili ne. Interakcije s drugima su ponekad poput režiserskih kratkih rezova: imate samo jednu priliku, a ljudi su najčešće prilično precizni u donošenju brzih i intuitivnih odluka o tome tko je od prisutnih potencijalni suparnik, a tko potencijalni ljubavnik.

U pravilu vam je potrebno manje od sekunde da samim pogledom na nečije lice procijenite možete li mu vjerovati, sviđa li vam se, je li sposoban, agresivan itd., a istraživanja pokazuju da ne samo da se taj dojam ne mijenja ni nakon dužeg gledanja, nego često u vašoj procjeni ima i jako puno istine. Pa će tako žene u tren oka na osnovi maskulinosti lica promatranog muškarca zaključiti koliko je on sklon čestom mijenjanju partnerica. Iz toga jednako brzo i spontano slijedi i odluka o njegovoj podobnosti kao ljubavnika ili pak potencijalnog oca njene djece. Naravno da nije sve u izgledu: kada se radi o procjenama seksualne prirode, onda u jednadžbu ulaze i karakteristike promatrača

Tri istraživačice, Kathryn Macapagal, Heather Rupp i Juliu Heiman sa Sveučilišta u Indiani, zanimalo je kako će na ekstremno maskulinizirana lica reagirati muškarci, a kako žene, ovisno o tome jesu li i oni sami pretjerano maskulinizirani ili pretjerano feminizirane. Stoga su fotografijama muških lica manipulirali tako da izgledaju nešto 'muškije' (hipermaskulinizirano) ili nešto 'ženskije' od prosjeka. Ispitanici su zatim trebali procijeniti osobe na fotografijama s obzirom na cijeli niz osobina.

Iako su ranija istraživanja pokazala da će muškarci s hipermaskuliniziranim licima obično biti procijenjeni kao osobe u koje se ne može imati povjerenja, u ovom se istraživanju pokazalo da, ako su sami ispitanici hipermaskulinizirani, davat će više ocjene pouzdanosti muškim licima. Potpuno suprotno, ispitanice koje su bile hiperfeminizirane davale su istim tim licima niže ocjene pouzdanosti.

Istovremeno, ispitanice su te osobe procjenjivale manje agresivnima nego ispitanici. Pri tome su oba spola vrlo precizno uočavala razlike između lica različitog stupnja maskuliniziranosti (što se vidjelo iz njihovih procjena), ali su to očito tumačila drugačije. Znači, kombinacija spola, vlastitih osobina i osobina promatranog lica utječe na to kako ćemo neku osobu procijeniti (i hoćemo li s njom/njim završiti u krevetu), a da toga uopće nismo svjesni