RECEPT ZA USPJEŠNU VEZU

Zašto je bitno da partneri imaju iste interese?

20.06.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Tvrdnja da nije bitno što nemamo iste interese predstavlja prilično naivno samozavaravanje. Iako je neupitno da između vas i partnera moraju postojati neke razlike, neupitno je i da, želite li istinsku ljubavnu vezu, morate imati dosta sličnosti. Morate imati slične interese, ključna životna uvjerenja, navike… Zapravo bi bilo precizno reći da su osobe u sretnoj ljubavnoj vezi kompatibilne u onim životnim područjima koja smatraju bitnima

Npr. ako ste vegetarijanac jer smatrate da je nehumano ubijati životinje da bismo se mi prehranili, a vaš partner baš uživa u telećem pečenju, ne možete biti sretni u vezi jer ne poštujete životno uvjerenje svog partnera.

Ako obožavate dobru duhovnu literaturu, a vaš je partner ravnodušan prema njoj ili je smatra prodavanjem magle, ne možete biti u sretnoj vezi.

Ako svoje slobodno vrijeme najradije provodite u prirodi, a vaš se partner najviše voli družiti s televizijskim ekranom ili igrati igrice, ne možete biti sretni u vezi.

Ako imate aktivan odnos prema Bogu, a vaš partner smatra da samo naivci vjeruju u očima nevidljivo, ali srcem i dušom opipljivo, ne možete imati sretnu vezu.

Ako ste monogamna osoba, a vaš partner smatra da trebate imati otvorenu vezu, ne možete biti sretni.

Ako ste posvećeni roditeljstvu, a vaš partner nije zainteresiran, ne možete imati sretnu vezu.

Treba zaboraviti i na zamišljanje idealnoga partnera. Najvažniji signal je onaj koji šaljemo svojim srcem. Ili smo ga odgojili da ono zna voljeti i da osjeća da je vrijedno ljubavi ili nismo.

Nije uopće bitno o kojem se području radi. Bitno je samo da vi to životno područje smatrate bitnim, odnosno da gajite čvrsta uvjerenja u vezi njega. Svatko sam za sebe određuje što mu je bitno i nužno je da vam se uvjerenja i navike poklapaju u tim područjima.

Recimo, meni je nužno da moja partnerica cijeni sebe i njeguje odnos sa sobom, jer je to i meni izuzetno važno. Nužno je da ima svoje strasti i da život ne uzima zdravo za gotovo. Nužno je da imamo slične stavove o religiji i duhovnosti. Nužno je da smo oboje apsolutno iskreni jedno prema drugom. Nužno mi je da znam da će izabrati sebe, ako će slučajno trebati birati između sebe i nas! Nužno mi je da zahvalnošću može obljubiti svijet. Ma, mogao bih nabrajati do besvijesti, no bitno je da svatko od nas definira bitna životna područja i u njima se morate poklapati želite li imati sretnu vezu!

Bruno Šimleša

Ovdje bih želio spomenuti još jednu tvrdnju koja se pojavljuje izuzetno često u klimavim vezama. Često je osoba uvjerena da nije važno što njen partner ne voli njezine prijatelje. Pravdaju to mišlju: 'Pa ne mora se njemu sviđati sve što se meni sviđa, ili svatko ima pravo na svoje mišljenje, ili moramo imati neka područja samo za sebe.' Iako se u tim tvrdnjama može naći i istine, one u ovom slučaju prikrivaju ozbiljan problem.

Sasvim je jasno da se vašem partneru ne mora sviđati sve što vi radite i da ne morate o svemu imati isto, pa čak ni blisko mišljenje. No prijatelji ne bi smjeli biti u toj kategoriji jer oni mnogo govore o nama. Naši prijatelji su svjedoci i zrcala nas samih. Njih svjesno odabiremo i u njima se ogleda naša spremnost za intimnost (jer i prijateljstvo je emocionalno i duhovno intiman odnos), u prijateljima možemo vidjeti što nam se sviđa, u što vjerujemo, koliko držimo do sebe i zapravo koliko nam se sviđa život.

Drugim riječima, ako se vašem partneru ne sviđaju vaši prijatelji, to znači da mu se ne sviđaju ni vaša životna uvjerenja, ne sviđa mu se ono što vi jeste! Normalno je da nema isti odnos s njima kao vi, normalno je da nije jednako blizak s vašim prijateljima, ali svaka osoba koja istinski voli vas, mora voljeti i vaše prijatelje jer prijatelji su vaše najpreciznije zrcalo.

Dakle, želite li imati istinsku ljubavnu vezu, nužno je da dijelite ključna uvjerenja, imate slične životne prioritete, odnosno da uživate u dovoljnom broju sličnosti kako biste istinski mogli uživati i u onim nužnim različitostima!

Ulomak je preuzet iz knjige 'Ljubavologija' Bruna Šimleše u izdanju Naklade Ljevak.