SLATKA BAJKA

Čokoladni kolač kojim ćete zadiviti svakog gosta

29.12.2015 u 07:07

Bionic
Reading

Tijekom blagdana već smo uživali u ukusnim tradicionalnim slasticama, ali prije nego što krenemo s detoksikacijom, još se stignemo malo počastiti na novogodišnjoj proslavi, i to čarobnim čokoladnim kolačem

Chef Tomaž Kavčič pionir je slow kuhinje u Sloveniji i četvrta generacija obitelji koja vodi poznati i nagrađivani restoran Pri Lojzetu, smješten u dvorcu Zemono u Vipavskoj dolini. Stil kuhanja Tomaža Kavčiča vrlo je jednostavan, a on tvrdi da i najobičnija jela poput goveđe juhe ili pirea od krumpira mogu zablistati na stolu. Jedini je slovenski dobitnik prestižnog talijanskog priznanja Zlatni kuhar (Cuoco d'oro) i uspješno surađuje s trgovačkim lancem Lidl s hrvatskim chefom Matom Jankovićem.

Sastojci za biskvit:

160 g čokolade (50% kakaa)
160 g maslaca
90 g brašna
4 g praška za pecivo
70 g šećera
3 jaja
mahuna vanilije
1 naranča

Priprema
Čokoladu i maslac otopite na pari. Bjelanjke i šećer istucite u snijeg, dodajte žumanjke, sastruganu vaniliju, koricu naranče pa sve pomiješajte s otopljenom čokoladom i maslacem. Polako dodajte zatim brašno i prašak za pecivu i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Izlijte u kalup s papirom za pečenje i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta.

Sastojci za Ganache:
250 g čokolade (70% kakaa)
250 ml slatkog vrhnja
0,3 l tamnog ruma
kakao prah
mjerica svježih jagoda (opcionalno)

Priprema
Nakon što ste zakuhali vrhnje, prelijte ga nasjeckanoj čokoladi, poklopite i pričekajte da se otopite. Zatim dodajte rum i dobro promiješajte. Izlijte po ohlađenom biskvitu i stavite u hladnjak da se stisne. Prije serviranja ostavite da se malo ugrije na sobnoj temperaturi, posipajte kakaom i ukrasite jagodama.