MARY JANE MODEL

Chic alternativa balerinkama: Ove ženstvene i elegantne cipele postale su vrući trend sezone

14.03.2024 u 05:58

Bionic
Reading

Mary Jane cipele ne samo da su se vratile u modu kao vrući trend, već su snažno zahvatile cijelu industriju obuće

Izdržljivost Mary Jane cipela na modnoj sceni ne pokazuje znake umora, osobito sada, kada žive u formi balerinki Miu Miu, jednog od najpopularnijih brendova današnjice.

Miu Miu - balerinke Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Kako ističe Tatiana Hambro iz trgovine Moda Operandi, one nude veću potporu stopalu od balerinki, a poput njih donose traženu ženstvenost.

'Definirane remenčićima s kopčama i tvrđim potplatom, Mary Jane cipele nude bolju alternativu balerinkama, a još uvijek nose tu djevojačku nostalgiju i lakoću nošenja', objašnjava Hambro.

'Mary Jane cipele nalaze se negdje između izdržljivih ribarskih sandala od kože (koje su također bile u trendu prošle godine) i nježnih balerinki. To su cipele za damu u pokretu, koja je previše šik da bi nosila tenisice. One su razumne i moderne i u tom nekom smislu prilično francuske', dodaje Hambro.

Ovog proljeća ponovno ćemo svjedočiti popularnosti ženstvenih Mary Jane cipela u znaku remenčića, a najpoželjnija opcija i ovoga puta su ravni modeli zahvaljujući 'inherentnoj praktičnosti i svestranosti' koju posjeduju, kako ističe Hambro.

  • +10
Mary Jane cipele Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Trend Mary Jane cipela već je osvojio slavne trendseterice, od Gigi Hadid do ikone estetike tihog luksuza Sofije Richie, a gotovo da ne postoji brend koji ne nudi svoju verziju ovog ženstvenog modela.

  • +6
Sofia Richie Grainge Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Mary Jane cipele kroz povijest

Ovaj bezvremenski model priča bogatu povijest suvremene ženske obuće, no zapravo je nastao kao dječja cipela krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Model Mary Jane nosili su i dječaci i djevojčice kao dio školskih uniformi.

Naziv Mary Jane, koji i danas nose, dobile su 1904. zahvaljujući tvrtki Brown Shoes Company po popularnom liku iz stripa Bustera Browna, a koji se redovito pojavljivao na novinskim stranicama New York Heralda.

Iz školskih hodnika Mary Jane cipele preselile su se u jazz klubove postavši omiljenom plesnom obućom žena 10-ih i 20-ih godina 20. stoljeća.

Stilske iteracije Mary Jane cipela u pogledu blok pete i križnog remena počele su se razvijati u sjajnoj lakiranoj koži ili ručno oslikanim uzorcima. Postale su suštinskim modelom 20-ih godina, a on se reinterpretirao svakog sljedećeg desetljeća.

Njihova popularnost značajno je porasla 60-ih godina, kada je dizajnerica Mary Quant s legendarnim modelom Twiggy dokazala da su puno više od cipela namijenjenih plesu.

Dizajn Mary Jane cipela postao je drugačiji u pogledu debljih remenčića i većih kopči, a dizajnerski velikani poput Charlesa Jourdana i Christiana Diora nudili su ih u bogatim bojama i s visokim potpeticama.

Na samom početku ere ludih 70-ih Pierre Berge iz Yves Saint Laurenta predstavio je nove iteracije u sjajnim metalik bojama i stilovima s otvorenim prstima, a postojani ulični stil modne ikone Jane Birkin sadržavao je lakirane Mary Jane u kombinaciji s prozirnim najlonkama i omiljenim torbicama od slame.

Nekoliko desetljeća kasnije, u eri 90-ih, Mary Jane cipele ponovno su zaživjele kao trend.

Dizajneri od Calvina Kleina do Isaaca Mizrahija udahnuli su im novi život, kombinirajući ih s vunenim kaputima, minicama i najlonkama. Filmske i TV zvijezde također su odgovorne za njihovu relevantnost 90-ih.

Cher Horowitz (Alicia Silverstone) u danas kultnom filmu 'Clueless' nosila je srebrne Mary Jane cipele kao razigrani dodatak školskom outfitu, Rachel Green (Jennifer Aniston) također ih je nosila u 'Prijateljima', a posvećena im je i jedna cijela epizoda hit serije 'Seks i grad', u kojoj je Carrie Bradshaw naletjela na model s potpisom svog omiljenog dizajnera obuće Manola Blahnika.

Marc Jacobs i Alexander McQueen dizajnirali su slične otmjene iteracije za jesensku kolekciju 2004., a ona će značajno utjecati na popularnost takozvane preppy estetike.

U indie sleaze eri do kraja 2010-ih svjedočili smo iteracijama Mary Jane cipela u znaku platforme, a danas grunge-rock stilove slavi generacija Z i njihove pripadnice, poput pjevačice Olivije Rodrigo i zvijezde Netflixove serije 'Wednesday', glumice Jenne Ortege.

  • +4
Olivia Rodrigo Izvor: Profimedia / Autor: Adam Schultz/White House / Zuma Press / Profimedia

Danas svjedočimo dvama krajnostima po pitanju ovih ženstvenih cipela. S jedne strane imamo hiperženstvene Mary Jane u formi balerinki, stvorene od glatke kože ili satena, kakve nude brendovi The Row i Miu Miu, a s druge robusnije verzije s platformom, kakve predlažu Prada, Versace, Bottega Veneta, Chloé i brojni drugi brendovi.

Cipele Mary Jane ostaju jedan od najduže vladajućih trendova u svijetu ženske obuće, nastavljajući služiti modi i poboljšavajući svačiju perspektivu osobnog stila.